Vanata, denumita stiintific Solanum melongena, este o planta din genul Solanum, inrudita cu tomatele, ardeiul si cartoful. Vanata isi are originile in India, iar in Romania a inceput sa se cultive dupa primul razboi mondial.

Fructele acestei plante nu sunt recomandate consumului in stare cruda, ci adaugate in prepararea mancarurilor: zacusca, salata de vinete, musaca, ghiveci.

Vanata are nevoie de foarte multa apa, asadar ideal ar fi ca in serele sau gradinile in care se cultiva sa fie instalat un sistem de irigatie. Planta rezista la temperaturi ridicate, insa nu suporta frigul. La temperaturi mai mici de 3 grade Celsius, planta moare.

Printre cele mai bune soiuri de vinete mentionam Black Beauty, Dusky, vinetele „Ou de Paste”, Nadir, Negus, dar si soiurile hibride.

Soiurile Black Beauty si Dusky sunt printre cele mai apreciate deoarece au o crestere mai rapida.

Soiul „Ou de Paste” se recunoaste prin vinetele mici, albe, de marimea unui ou de gaina. Vinetele din acest soi au un gst mai intens, ceea le face cele mai bune soiuri de vinete.

Vinetele Nadir sunt un soi timpuriu, acestea necesitand un timp de 60-70 de zile pana la maturitate. Planta masoara o inaltime de 45-50 cm, iar fructele cantaresc in medie intre 150-200 grame. Gustul acestui soi nu este amarui, iar culoarea este de un violet intunecat.

Soiul Negus este de asemenea unul timpuriu, vinetele au un gust bun si ating chiar greutatea de 300 gr. Pielea vinetei este lucioasa, de un mov intens, iar forma este mai rotunda, si nu alungita.

Vinetele Paris ajung la inaltimea de 60-80 cm, au o forma cilindrica de o lungime de 25-30 cm si ajung sa cantareasca pana la 250 gr. Gustul nu este amar, iar carnea fructului este deschisa la culoare.

Related posts