Urzicile sunt printre primele verdeturi care apar la inceputul primaverii. Acestea cresc in mod natural, in apropierea apelor sau la marginea padurilor, consumate pentru calitatile lor nutritive extraordinare si pentru efectele de detoxifiere a organismului.

Informatii generale

Frunzele tinere de urzica se gasesc incepand cu luna martie si pana pe la mijlocul lunii aprilie. Recoltarea lor se face in mod manual, prin ruperea tulpinii, recomandata fiind purtarea manusilor din cauza perilor iritativi. Acestia contin histamina, acid folic si alte substante care cauzeaza mancarime, roseata si umflaturi.

Urzica este o planta perena cu origini in Europa, Africa de Nord si in anumite zone din Asia. Treptat, urzica a devenit foarte apreciata pe intreg globul, si asta multumita gustului si beneficiilor aduse organismului.

Inca din cele mai vechi timpuri, urzicile au fost utilizate ca si plante medicinale. De exemplu, in Egiptul Antic se foloseau ca remediu impotriva durerilor de spate si artritei, iar soldatii isi puneau frunzele de urzca pe piele pentru senzatia de cald pe care le-o provocau.

In medicina traditionala europeana, urzicile erau folosite in tratarea reumatismului, a problemelor gastrointestinale si a tulburarilor de tract urinar. Din frunze se preparau infuzii ori se aplicau direct pe piele pentru calmarea si tratarea durerilor musculare.

Valori nutritionale

Urzicile sunt plante foarte bogate in vitamine si nutrienti de calitate.

100 de grame de urzici contin:

-Acid folic – 14 mcg
-Calorii – 42 kcal
-Vitamina A – 2.011 IU
-Vitamina B – 0,103 mg
-Vitamina K – 498,6 mcg
-Fibre – 6,9 g
-Calciu – 481 mg
-Fier – 1,64 mg
-Magneziu – 57 mg
-Fosfor – 71 mg
-Zinc – 0,34 mg
-Potasiu – 334 mg
-Proteine – 2,71 mg

Beneficiile urzicilor

In ciuda efectului iritativ, urzicile se pot consuma in siguranta daca sunt pregatite corect, astfel incat organismul sa beneficieze de calitatile lor. Urzicile se consuma in diferite preparate, sub forma de ceai sau suplimente nutritive, aducand organismului urmatoarele beneficii:

– reducerea inflamatiilor – datorita compusilor care amelioreaza inflamatiile din corp si calmeaza durerile
– reducerea tensiunii arteriale – urzica stimuleaza productia de oxid de azot, cea care ajuta la dilatarea vaselor de sange, la reglarea batailor inimii, favorizand in acest mod echilibrarea tensiunii arteriale
– reglarea nivelului de zahar din sange
– tratarea afectiunilor cutanate – cremele pe baza de urzici ajuta la tratarea arsurilor si a diverselor rani usoare
– combat anemia – datorita continutului bogat de fier, urzicile sunt benefice in prevenirea si combaterea anemiei
– tratarea alergiilor – extractul de urzica inhiba productia de histamina, cea care declanseaza simptomele alergiilor ( stranut, mancarimi, congestie nazala)
– mentinerea unui ficat sanatos – proprietatile antioxidante ale urzicilor contribuie la protejarea sanatatii ficatului.

Cum se aleg si cum se culeg urzicile?

Perioada propice culesului de urzici este la inceput de primavara, atunci cand plantele au aproape 30 cm si inca nu au inflorit. Frunzele tinere si fragede sunt cele mai delicioase, in comparatie cu cele mature, care au gust amar.

Culege intotdeauna frunzele cu margini zimtate proeminent, acoperite cu puf. Frunzele trebuie sa fie ferme, verzi si proaspete.

Cum se pregatesc urzicile?

Odata culese, poti incepe procesul de pregatire pentru preparare sau depozitare. Indicat ar fi sa folosesti manusi in timp ce le speli bine cu apa si le rupi frunzele.

Apoi, se pun frunzele de urzica intr-un bol cu apa calda si otet, si se lasa asa pret de 10 minute. Scopul acestui proces este eliminarea substantelor care provoaca iritatiile.

Dupa acest timp de 10 minute, se clatesc bine frunzele si se pun la fiert pentru alte 10 minute. Acum se pot gati sau se pot depozita la frigider in pungi ermetice, pentru cel mult 4 zile, sau la congelator pana la 8 luni.

Retete cu urzici

Ciorba de urzici

Ai nevoie de: 400 gr de urzici, un morcov, 2 legaturi de ceapa verde, o legatura de usturoi verde, o legatura de leurda, o radacina de pastarnac, 50 gr de orez cu bob rotund, 2-3 linguri de ulei, 500 ml de bors, sare si piper

Preparare: se fierb urzicile, se strecoara si se pastreaza apa. Morcovul, pastarnacul si ceapa verde se toaca si se pun intr-o cratita in care s-a incins uleiul pentru a le cali la foc mic. Se adauga si orezul si se calesc pentru inca doua minute. Se adauga apa ramasa de la fierberea urzicilor, putina sare si se lasa la fiert pentru 12 minute. Dupa acest timp se adauga urzicile si se fierb 5 minute. Apoi, se adauga borsul si se mai fierbe inca un minut.

La final, se toaca fin usturoiul verde si leurda, se adauga peste ciorba si se opreste focul.

Mancare de urzici

Ai nevoie de: 5 maini de urzici, o ceapa mare, 2 linguri de ulei, 2 catei de usturoi, 200 ml de lapte si 3 linguri de faina

Preparare: urzicile fierte se pun intr-un blender pana se obtine un piure. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se adauga faina. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se caleste ceapa tocata. Se adauga piureul de urzici peste ceapa calita, se toarna apoi laptele si se amesteca bine, lasand sa fiarba pana devine o compozitie omogena. Se lasa mancarea pe foc pentru aproape 10 minute, se adauga usturoiul si se mai lasa 2 minute la fiert.

Mancarea obtinuta se serveste alaturi de un ou ochi si mamaliga calda.

Related posts