Varza se consuma atat in stare cruda, cat si gatita ori murata, fiind una dintre legumele de baza din bucataria romaneasca. Pe langa faptul ca este o leguma sanatoasa, varza are si multiple beneficii pentru sanatate.

Varza a fost si este folosita si ca remediu universal, gratie calitatilor sale terapeutice antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare. Varza reprezinta un excelent remineralizant si tonifiant.

Varza murata

Despre orice alta leguma se stie ca este de preferat sa se consume in stare cruda, insa varza este la fel de indicata si eficienta si dupa procesul de conservare.

In compozitia verzei murate se gasesc o parte din vitaminele si antioxidantii prezenti in varza proaspata, dar si saruri minerale, fermenti si enzime rezultate dupa procesul de fermentatie.

Varza murata este o sursa bogata de vitamina C. Pe vremuri, varza murata nu lipsea din calatoriile lungi, fiind un real ajutor in prevenirea aparitiei scorbutului, o boala cauzata de deficienta vitaminei C. O portie de varza murata consumata in fiecare zi poate asigura necesarul de vitamina C de care are nevoie o persoana.

De ce sa consumi mai des varza murata sau zeama de la varza murata?

Varza murata este un bun probiotic. De altfel, zeama de varza ajuta si la imbunatatirea digestiei, prevenind constipatia. In varza murata se regasesc bacterii bune care ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale.

Reteta de varza murata (capatani)

Fie ca este folosita pentru sarmale, pentru salate simple ori pentru reteta de varza à la Cluj, varza murata nu trebuie sa lipseasca din gospodarie.

Iata o reteta simpla de varza murata.

Ai nevoie de: 20 de capatani de varza, mici, cu frunza subtire, 8 legaturi de cimbru uscat, 15 crengute de marar uscat, 1-2 maini de piper boabe, 1.5 kg sare

Preparare: Se spala bine verzele. Se scobesc de cotor si se toarna putina sare in acel loc. Pe fundul butuoiului se pun o parte dintre condimente. Apoi se indeasa bine, fiecare capatana de varza, pe rand, cat mai inghesuit posibil. Printre capatanile de varza si presara condimente si sare, astfel incat sa ajunga peste tot. Se toarna apa cat sa le acopere bine.

In momentul in care incepe sa se formeze spuma la suprafata, e semn ca a inceput procesul de fermentatie. Tot acum este si momentul pentru pritocire – suflarea aerului inauntru printr-un furtun – o data la 3 zile, timp de 3-4 saptamani.
Varza se va acri dupa aproape o luna si va numai buna pentru a fi consumata.

Related posts