Varza kale, ruda cu varza, conopida si broccoli, se cultiva de mai bine de 2000 de ani, fiind foarte apreciata dupa cele doua razboaie mondiale, moment in care mancarea era portionata.

Ce este varza kale?

Cunoscuta popular si sub numele de borecle sau varza taranului, varza kale este una dintre legumele preferate ale americanilor si ale europenilor, datorita continutului bogat de vitamine si a modului simplu de cultivare. Planta este rezistenta chiar si la temperaturi sub limita inghetului.

Varza kale se aseamana destul de mult cu varza clasica, deosebirile constand in culoarea verde pronuntat a frunzelor (sau violet – in functie de soi) si in faptul ca frunzele centrale nu formeaza o capatana.

Ce gust are varza kale?

Varza kale se recunoste prin gustul usor dulceag si textura astringenta datorata continutului foarte bogat de fier. Chiar si asa, gustul poate varia in functie de soi. De exemplu, varza kale rosie are un gust care se aseamana cu cel al salatei verzi – de aici si utilizarea ei in salate. Varza kale creata, in schimb, are un gust usor intepator, frunzele mici fiind mai dulcegi decat frunzele mai mari.

Cum alegi varza kale?

Varza kale proaspata se recunoaste dupa cateva aspecte specifice: frunze crete sau netede, carnoase, cu aspect ferm si tulpini crocante. Exista unele tipuri de varza kale care cresc si pana la doi metri, in timp ce altele se remanrca prin culorile inedite ale frunzelor – de la verde la verde-maro, rosu, violet si alb intens.

Leguma se gaseste in supermarketuri, magazine online, congelata sau proaspata, in piete.

Cum se depoziteaza varza kale?

Pastrata la frigier timp de mai multe zile, varza kale poate capata un gust amarui, si poate deveni toxica. Varza kale se consuma in maximum 4 zile de la cumparare.

De asemenea, spala varza kale doar inainte de a o gati – spalata imediat dupa cumparare si inainte de a fi depozitata la frigider, varza va incepe sa se deterioreze.

Daca alegi sa o depozitezi la congelator, odata decongelata varza kale va capata un gust usor dulceag.

Proprietati nutritionale

Varza kale este considerata un superaliment datorita numarului mare de vitamine si minerale. Prin fierbere aceste substante nutritive se pierd, asa ca alege intotdeauna sa o consumi proaspata sau la aburi:

-84% apă, 9% glucide, 4% proteine
-energie – 49 kcal/100g
-vitamina K – 671% din doza zilnică recomandată (DZR)
-vitamina C – 145% din DZR
-vitamina A – 63% din DZR
-vitamina B9 (foalat) – 35% din DZR
-vitamina B6 – 21% din DZR
-vitamina B5 (acid pantotenic) – 18% din DZR
-mangan – 31% din DZR
-calciu – 15% din DZR
-magneziu – 13% din DZR
-fosfor – 13% din DZR
-fier – 12% din DZR
-potasiu 0 10% din DZR
-zinc – 6% din DZR
-fitochimicale: luteină carotenoidă, glucozinolat, polifenoli (în special acid ferulic).

Care sunt beneficiile consumului de varza kale?

Consumata ca atare, in stare proaspata in salate sau gatita la abur, varza kale aduce o multitudine de beneficii organismului incepand cu aportul mare de substante nutritive si ajungand la ajutorul sau in procesul de slabire.

Iata care sunt cele mai importante beneficii aduse de varza kale.

Continut mare de vitamina K – varza kale contine un procent important al acestei vitamine necesara coagularii sangelui.

Efect anti-inflamator – datorita combinatiei ideale dintre procentul mare de vitamina K si acizii grasi Omega 3.

Sursa bogata de vitamine si minerale – varza kale este o leguma potrivita pentru persoanele cu carente, dar si pentru cele aflate in perioade de convalescente.

Continut mai mare de vitamina C decat citricele – vitamina C este importanta in sintetizarea colagenului, una din cele mai necesare proteine. Varza kale depaseste spanacul si citricele in continutul de vitamina C.

Aliment care lupta impotriva cancerului – substantele nutritive din continutul varzei kale ajuta la eliminarea radicalilor liberi prevenind mutatiile celulelor bolnave.

Scade colesterolul – datorita cotinutului de luteina si vitamina C.

Ajuta in procesul de slabire – cu un continut de 50 de calorii pentru 100 de grame si o multitudine de substante nutritive, varza kale este un superaliment care nu ingrasa, dar nici nu priveaza organismul de substantele necesare.

Cum gatesti varza kale ?

Varza kale se poate gati in mai multe moduri, toate fiind absolut delicioase si simple.

– in stare cruda in salate alaturi de alte legume
– la aburi
– sotata – intr-o tigaie non-aderenta, la foc mediu.
– inabusita
– fiarta

Chips-uri din varza kale

Ai nevoie de: 200 gr varza kale, 2 linguri de ulei de masline, sare dupa gust, optional chilli pudra sau parmezan

Preparare: spala bine frunzele de kale si tamponeaza-le cu un prosop de hartie pentru a inlatura excesul de apa. Frunzele se rup in bucati mici de marimea unor chips-uri. Intr-un bol, amesteca bine frunzele cu uleiul de masline, sarea, pudra de chilli sau parmezanul. Asaza frunzele intr-o tava pe care ai pus o hartie de copt si lasa-le la 150 grade Celsius pentru maximum 20 minute, intai pe o parte, apoi pe cealalta.

Supa crema din varza kale

Ai nevoie de: 0,5 kg cartofi, 200 gr frunze kale, 1 morcov, 1 pastarnac, 100 gr crema de branza, sare si piper dupa gust

Preparare: se spala si se curata toate legumele, apoi se pun la fiert, mai intai morcovul si pastarnacul, apoi cartofii. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga si frunzele de kale. Se gatesc timp de 5 minute, pana cand frunzele capata culoarea verde deschis.

Se lasa la racit timp de 5-10 minute, dupa care se adauga crema de branza si se amesteca cu blenderul.

Varza kale este o leguma completa, care imbina proprietatile nutritionale cu gustul delicios reiesit din cele mai simple retete. Profita si tu de calitatile acestui superaliment!

Related posts