Consumata in stare cruda, sub forma de salata sau suc, murata sau calita, varza reprezinta inca din Roma antica un remediu universal.

Descriere

Varza (Brassica oleracea) este o leguma comestibila de culoare verde sau rosie. Planta este bienala, in primul an vegeteaza, in al doilea infloreste, si face parte din familia Crucifere datorita florii de tip patru, asezata in forma de cruce. Florile de varza sunt grupate in inflorescente de culoare galbena.

Soiuri

In lumea intreaga exista mai mult de 400 de soiuri de varza, diferite ca forma, dimensiune si culoare (varza verde, rosie, alba, mov). Cea mai populara si consumata varza este cea de culoare verde-deschis, regasita in orice supermarket ori piata.

Varza de Bruxelles se distinge prin tulpina inalta si capatana mica. De la acest tip de varza se consuma doar mugurii formati sub frunze.

Varza creata o recunoastem dupa frunzele incretite si capatana afanata. Varza se cultiva, in special, pe terenurile irigate.

Calitati nutritive si beneficii

Un adevarat vraci al naturii, varza este bogata in substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare. Consumul de varza aduce organismului si un aport de vitamine (A,C,K).

Varza contine multe fibre, care ajuta la mentinerea un tranzit intestinal sanatos.

Acidul folic continut de varza este excelent pentru femeile gravide. Acest compus fereste nou-nascutul de malformatii congenitale.

Frunzele de varza au efecte antiinflamatorii si elibereaza substante ce amelioreaza senzatiile de durere.

Continutul bogat in vitamina C intareste sistemul imunitar si fereste organismul de raceli. In plus, varza mai contine si betacaroten, care protejeaza vederea.

Varza rosie ajuta in reducerea bolilor aparute la batraneste, precum boala Alzheimer, multumita antioxidantilor si vitaminei K.

Consumul de varza protejeaza pielea de actiunea nociva a razelor ultraviolete, tot multumita antioxidantilor.

Related posts