Trendurile in ce priveste viata sanatoasa, fara grasimi, bazate pe consumul de vegetatie au impus marilor magazine revizuirea grilei de produse, oferind consumului mai multe varietati de salata verde.

Asadar, pe rafturile din supermarket gasim salate proaspete sau ambalate in pungi si caserole, simple ori in amestecuri cu rucola, spanac, morcov, etc.

Noi am intocmit o lista cu cele mai cunoscute varietati de salate.

Salata Batavia se recunoaste dupa marginile frunzelor care sunt usor mai crete, cu forma limbului, spre extremitate, in forma de valuri. Culorile acestui tip de salata variaza de la verde deschis pana la rosu-inchis.
Gustul frunzelor de salata Batavia este unul dulceag, iar frunza este crocanta. Din acest tip de salata s-a obtinut si salata iceberg.

Salata tip Butterhead – salata de capatana este cultivata la nivel mare in Romania. Acest tip de salata este cel standard, la care frunzele se aduna spre centru, capatand forma usoara de capatana. Frunzele acestei varietati pot avea nuante de verde, aspect neted si cu un gust untos.

Salata Romaine se caracterizeaza prin capatana inalta, formata din frunze puternice. Gustul acestei varietati este usor amarui spre deosebire de salata de capatana, iar frunzele mai crocante. Acest tip de salata nu se cultiva deocamdata in Romania, si este des folosita in prepararea salatei Cesar.

Salata Iceberg o recunoastem dupa capatana ferma, de culoare verde-deschis si cu frunze crocante. Numele a fost oferit de catre americani care au descris frunzele ca fiind atat de crocante incat iti lasa impresia de frunze „inghetate”. Acest tip de salata este des utilizat in industria fast-food.

Salata Lollo, originara din Italia, este numita in mod popular si salata creata. Aceasta varietate se imparte in doua tipuri: Lollo Rosa si Lollo Bionda.
Primul tip il reprezinta salata ce are culoarea rosu-grena. Frunzele acestui tip sunt crete si delicate, folosite in special in decoruri, gustul nefiind unul de remarcat.
Lollo Bionda are aceleasi caracteristici ca si Lollo Rosa, doar ca frunzele acestei varietati sunt de culoare verde-deschis.

Tipul de salata Frunza de stejar. Acest tip de salata se deosebeste, bineinteles, prin frunzele asemanatoare cu cele de stejar. Culoarea acestei varietati este verde la baza, cu extremitatile superioare colorate in rosu-grena. Gustul este usor asemanator cu cel al nucilor.

Related posts