Planta medicinala, alimentara, dar si condiment, usturoiul este o leguma foarte apreciata pentru calitatile sale multiple.

Descriere

Usturoiul, numit stiintific Allium sativum, este o planta perena care apartine familiei botanice Liliaceae, alaturi de ceapa, praz si arpagic.

Planta este alcatuita dintr-un bulb, care cuprinde mai multi bulbili, denumiti popular „catei de usturoi„, uniti de o tulpina. La exterior, bulbul este acoperit de tunici pergamentoase, iar fiecare bulbil in parte este alcatuit din disc propriu, o frunza carnoasa si un mugure.

Istorie si provenienta

Originile usturoiul provin din Asia Centrala, fiind cultivat in special in Japonia, China si in alte zone din Orientul Indepartat. Usturoiul era consumat in cantitati mari de egipteni si de grecii antici.

Astazi, usturoiul se cultiva pe suprafete mari din Europa, cu precadere in zona centrala, in cea de sud-est, dar si in Asia si America de Nord.

In Romania, cultura de usturoi ocupa aproape 48% din totalul suprafetelor cultivate cu legume. Regiunile cu cele mai importante culturi de la noi din tara sunt in nordul si centrul Moldovei, centrul Munteniei, Oltenia si Banat.

Planta este rezistenta la frig si se planteaza in camp la inceput de toamna ori primavara.

Beneficii asupra organismului

De mai bine de 20 de ani, usturoiul este subiect in numeroase studii stiintifice datorita continutului de alicina – cea mai versatila substanta naturala folosita in mentinerea unui organism sanatos.

Usturoiul este considerat a fi unul dintre cele mai puternice alimente cu efecte detoxifiante. Consumul de usturoi combate viermii intestinali si previne boli cum ar fi diabetul, tifosul si depresia.

Este excelent in tratarea bolilor respiratorii: tuberculoza, pneumonia, bronsita.

In gastronomie, usturoiul este foarte apreciat datorita gustului inconfundabil si pentru ca ofera preparatelor o aroma aparte. Gustul sau este usor iute si intepator, insa gatit isi pierde din savoarea naturala.

Soiuri de usturoi

In functie de marime, savoare sau culoare, cele mai cunoscute soiuri de usturoi sunt:
Porcelain, renumit datorita culorii sale de un alb imaculat;
Rocambole se deosebeste printr-o savoare aparte;
Purple Stripe se distinge prin culoarea mov.
Usturoiul rosu de Romania se numara printre cele mai apreciate soiuri in intreaga lume datorita dimensiunilor aproape duble fata de celelalte soiuri. Gustul si mirosul puternic distinctiv, dar si productivitatea mare a acestui soi originar din Ardeal, l-au facut renumit si exportat.
Ager este un soi de marime medie, recunoscut dupa pulpa alb-galbuie, ce se cultiva de doua ori pe an.

Atentie! Usturoiul consumat in cantitati mari poate deveni toxic.

Related posts