Toti ardeii iuti provin din aceeasi familie de plante, Capsicum, insa intre ei diferentele sunt sesizabile, mai ales pentru cei cu limba antrenata.

Iutimea ardeilor vine de la produsul chimic alcaloid numit Capsaicina, care este de mai multe tipuri, de unde si motivele pentru care iutimea difera de la un ardei la altul. Contrar celor cunoscute in credinta populara, capsaicina nu se afla in seminte, ci in placenta carnoasa din interiorul ardeiului la care sunt atasate semintele.

 

Iutimea se masoara in unitati Scoville, scara de masurare inventata de Wilbur Scoville. Principiul a fost urmatorul: un ardei iute a fost amestecat in apa cu zahar si apoi diluat pana iutimea nu s-a mai resimtit. In prezent, testele Scoville se realizeaza prin intermediul cromatografiei lichide, traduse apoi in unitati Scoville (SHU- Scoville Heat Unit).

Pentru cei neinitiati, ardeii iuti se impart in doua categorii: foarte iuti si potriviti (comestibili fara a se simti toata gura in flacari).

Atunci cand vrem sa cumparam ardei iuti ar trebui sa ne indreptam atentia spre cei cu coaja neatinsa si codita inca verde. E dificil de stabilit iutimea dintr-o singura privire, insa striatiile lor constituie un indiciu, la fel ca si marimea.
Un ardei mai mare, care este de cele mai multe ori mai copt sau mai batran, va fi cu siguranta mai iute decat unul mai mic.

Iata o lista a noua soiuri de ardei iuti care merita incercati in bucatarie:

Ardei iuti rosii

Ardeiul iute de Cayenne este considerat a fi o specie exotica la noi in tara si cel mai des il regasim sub forma de pudra de ardei iute ori piperul de cayenne, obtinut din ardei si seminte uscate. Acesta are un gust intepator si iute.

Ardeiul iute Anaheim capata o culoare portocaliu-roscata in momentul in care se coce, insa este bun si in stare verde. Avand o coaja groasa, ardeii Anaheim sunt potriviti pentru copt sau gatit deoarece nu se rup usor. Ardeii iuti Anaheim se regasesc des uscati si folositi in pudra de chili.

Ardeii iuti Scotch Bonnet reprezinta ingredientul principal din mancarurile traditionale jamaicane. Ardeii Scotch Bonnet se claseaza intre speciile cele mai iuti, insa adaugati in tocanite sau mancarurile pe baza de orez se resimt si note dulci in aroma lor.

Ardei iuti galbeni

Despre Ardeii Habanero se spune ca sunt cei mai iuti ardei din lume. Acestia se cultiva in America de Sud si au note florale ce ii fac potriviti in retetele de salsa si marinade. Pe scara Scoville, ardeiul Habanero are intre 100.000 si 350.000 de unitati. Ca o comparatie, ardeii iuti italieni, peperoncini au doar intre 100 si 900 de unitati.

Ardeii Thai chili (ochi de pasare sau Bird’s Eye) se regasesc in bucataria asiatica. Acestia se consuma si in stare cruda sau tocati si amestecati in sosurile de peste, in salatele cu mango ori pasati in pastele de curry.

Ardeii Fatalii sunt de origine africana si sunt cam la fel de iuti ca si fratii lor Habanero. Ardeii Fatalii se deosebesc, insa, prin arome de citrice si iutime mai puternica. Cu o coaja subtire acestia sunt perfecti in retetele de salsa, sosuri fierbinti sau folositi in forma uscata si transformati in pudra.

Ardeii iuti cunoscuti

Ardeiul Jalapeno creste in Spania si Mexic si reprezinta deliciul acestor doua bucatarii. Avand o textura carnoasa, asemanatoare celei ardeilor grasi, sunt potrivit pentru a fi umpluti, prajiti si adaugati in mancaruri ori salate.
Striatiile de pe ardei indica varsta si iutimea. Cu cat regasim mai multe striatii pe textura lor, cu atat mai fierbinti sunt la gust.

Ardeii iuti verzi

Ardeiul Serrano isi are originile in Mexic si este mai iute decat ardeiul jalapeno. In Mexic ardeii Serrano se consuma cruzi, dar si copti.

Ardeii Poblano, de aceeasi origine mexicana ca si cei Serrano, reprezinta ingredientul principal in reteta de ardei iuti umpluti cu carne si prajiti parne ( chile rellenos).

 

Cel mai bun remediu contra iutimii ardeilor, in cazul in care ai intrecut masura si ai gustat prea mult ardei iute, este consumarea unui produs lactat, iaurt sau lapte!
Berea sau apa nu vor face decat sa intensifice si mai mult senzatia de usturime!

Related posts