Telina este o planta care face parte din familia Apiaceae. Planta poate ajunge la o inaltime de 1 metru, are frunze mari, penat-lobate, iar florile au de obicei culoarea alba. Fructul plantei este achena si rezista pana la temperaturi de 0 grade Celsius.

Telina este cunoscuta inca din zilele Greciei Antice si, potrivit miturilor, era leguma favorita a zeitei Aphrodita, dar si a Cleopatrei.

Planta are un rizom gros, aproape rotund, usor denivelat, cu o coada foarte lunga. Perioada de inflorire este la inceputul sezonului de toamna.

 

Telina este utilizata in totalitate ca leguma. Se consuma atat radacina de telina cat si tulpina.

In unele tari, unde predomina clima temperata, telina este cultivata si pentru seminte, din care se extrag uleiuri volatile utilizate apoi in industria farmaceutica, homeopata dar si in cea a parfumului. Semintele de telina se folosesc ca atare pentru arome ori combinate cu sare.

Telina este de doua tipuri:
– telina dulce („Apium graveolens dulce„) de la care se consuma doar frunzele, nu si radacina

– telina salbatica („Apium graveolens rapaceum„) de la care se consuma doar radacina.

In Romania se consuma telina salbatica atat cu frunze cat si cu radacina.

In gastronomie, telina si-a facut loc in aproape toate mancarurile, incepand de la ciorbe si salate pana la dulciuri. Pentru a ne bucura de aroma inconfundabila a frunzelor de telina se recomanda depozitarea acestora in saculeti de bumbac, uscate in prealabil. Radacina se pastreaza neacoperita, curatata, la o temperatura de maximum 10 grade Celsius.

Compozitie

Telina are in compozitia sa substante active importante, precum vitaminele A, B si C, saruri minerale, colina, acid glutamic, anhidrida sedanomica si sedanolida.

Indicatii terapeutice

Telina se foloseste ca adjuvant sau chiar mijloc de tratament direct, in litiaza renala, bronsite cronice, astm, nervozitate, sterilitate, impotenta, hipertensiune arteriala, obezitate, febra, degeraturi. Telina se recomanda si persoanelor care sufera de diabet deoarece contine o substanta asemanatoare insulinei.

Industria cosmetica

Telina se dovedeste a fi un aliat de nadejde al podoabei capilare, in special in cazurile persoanelor care se confrunta cu pierderea parului. Infuzia din frunze de telina, folosita la clatirea parului, intareste firul de par.
Mastile faciale din suc proaspat de telina au efect cicatrizant, detoxifiant si revitalizant pentru orice tip de ten.
Sucul din telina amelioreaza acneea, tenurile iritate sau ridate, redand pielii naturalete si suplete.

Related posts