Telina este una dintre radacinoasele fara de care felurile principale de mancare si mai ales ciorbele nu ar avea acelasi gust minunat. De altfel, nici nu ne putem imagina o ciorba de burta realizata perfect fara ca in ea sa nu se gaseasca telina. Aceasta radacinoasa aduce un gust specific mancarii, dar in acelasi timp este si foarte sanatoasa pentru ca organismul uman sa functioneze in parametrii sai normali.

O gospodina care este cu adevarat gospodina si care se respecta, cu siguranta ca are in orice anotimp in propria sa bucatarie telina, indiferent daca aceasta este in stare proaspata sau congelata, cea fresh fiind totusi cea mai preferata.

Originile telinei

Telina isi are originile in perioada antica, in bazinul mediteranean. Inainte ca aceasta sa fie utilizata in bucatarie exista si telina salbatica insa aceasta era consumata doar de catre animale. Va puteti da seama cat de importanta si cat de veche este aceasta planta daca ea este mentionata chiar si in Odiseea lui Homer.

Cu toate acestea, specialistii care isi desfasoara activitatea zilnica profesionala in domeniul cercetarii plantelor ne afirma ca prima atestare originala a telinei a fost facuta abia la inceputul secolului al 17 – lea, mai exact prin anul 1623 pe teritoriul Frantei. Francezii considerau ca telina este o planta domesticita care provine din telina salbatica. Ei o considerau o leguma minune datorita faptului ca din ea se consuma atat radacina, tulpina si frunzele, cat si semintele.

Telina astazi si la ce o folosim

Telina este in zilele noastre o planta foarte apreciata de catre bucatari si nu numai. Frunzele de telina au avantajul de a avea o aroma unica si puternica, ele utilizandu-se ca si condiment aromat in bucatarie. Acestea sunt perfecte a fi puse in toate felurile principale de mancare sau in muraturi, ele putand fi consumate in stare cruda dar si fierte. Semintele de telina sunt utilizate de catre bucatarii profesionisti ca si condiment pentru tocanite si diferite supe sau ciorbe.

Din radacina de telina se face cunoscuta salata de telina, atat de sanatoasa cat si foarte deliciosa. Radacina de telina se rade cu ajutorul unei razatoare si este de preferabil sa fie consumata in stare cruda la fel ca si tulpina de telina care este ingredientul perfect pentru salatele de sezon.

Telina este utilizata si in alte industrii, nu numai in cea alimentara. De exemplu, semintele de telina sunt utilizate de catre cosmeticieni, din ele extragandu-se un ulei special folosit pentru cremele pentru ten, pentru masti dar si in domeniul medicinii.

In concluzie, telina este o planta minune ce este utilizata in multe domenii datorita proprietatilor sale benefice asupra organismului uman, atat intern cat si extern. Ea contine multe vitamine si este recomandata de catre medici in tratarea multor boli dar si in prevenirea acestora.

Related posts