Ceapa este o leguma apreciata inca din cele mai vechi timpuri, si oricat ar incerca unii sa o ocoleasca, unele retete sunt concepute pe gustul si textura acesteia.

Iata un top zece al lucrurilor mai putin cunoscute despre ceapa.

1. In Evul Mediu ceapa se folosea pentru plata chiriei. Ceapa era considerata un dar de pret.

2. Ceapa are proprietati puternice anti-tumorale, chiar si daca se consuma ocazional. Beneficiile consumului s-au observat in special in cazul tumorilor colorectale, laringiene si ovariene.

3. Poate fi consumata ca si muratura. Ceapa murata este considerata o delicatesa si este foarte populara in unele tari. O alta varianta de consum este ceapa caramelizata.

4. Ceapa frantuzeasca are gust si miros de usturoi.

5. Se poate folosi ca si arma impotriva insectelor. In multe culturi ceapa se foloseste in prevenirea muscaturilor de insecte.

6. In Roma antica, gladiatorii mancau multa ceapa pentru a fi mai puternici.

7. Ceapa se cultiva si in Egiptul antic si reprezenta un ingredient principal in hranirea sclavilor care construiau piramidele. Se credea ca ceapa intareste musculatura.

8. Ceapa este un aliat in lupta impotriva candidei. Are proprietati puternice anti-fungice si anti-bacteriene. De asemenea, ceapa ajuta la eliminarea excesului de apa din corp.

9. Consumul de ceapa faciliteaza digestia. Continutul unui carbohidrat special, numit fructooligozaharid, probiotic excelent care serveste drept aliment pentru bacteriile bune din tractul intestinal.

10. Ceapa este toxica pentru caini. Aceasta distruge celulele rosii din sangele canin, iar consumata in exces, produce forme periculoase de anemie.

Related posts