Considerat un super-aliment datorita beneficiilor sale extraordinare asupra sanatatii, spanacul este recomandat consumului regulat, in special primavara.

Descriere

Spinacia oleracea este o planta comestibila, prezenta in special in gradina, dar si pe terenuri necultivate. Planta este anuala, cu tulpina drepta ce nu depaseste 30 cm in inaltime. Frunzele sunt largi la baza si mai inguste spre varf si ating pana la 30 cm in lungime si pana la 15 cm in latime.Frunzele de spanac sunt carnoase si au culoarea verde inchis.
Florile plantei sunt de culoare galben-verzui.

Provenienta

Spanacul vine tocmai din Orientul Mijlociu. In Persia a fost cultivat inca de acum mii de ani. De aici, spanacul a ajuns in China in urma cu 1500 de ani. Cu cateva sute de ani mai tarziu planta a ajuns si in Europa unde, a devenit foarte populara si apreciata in mai multe bucatarii traditionale.

Ce nu stiai despre spanac?

Plin in vitamine si minerale, spanacul intra in categoria super-alimentelor. Este una dintre cele mai hranitoare legume de care te poti bucura atat in stare cruda, cat si gatita.

Frunzele de spanac depozitate la lumina soarelui contin mai multe substante nutritive decat cele tinute la umbra. Specialistii recomanda consumul de spanac cu frunze mici si fragede, cat mai proaspat.

Spanacul se consuma atat crud, cat si fiert. Ce nu stiai insa, este faptul ca cele doua metode aduc beneficii diferite.
Fierberea intr-un timp scurt sporeste calitatea nutritiva ceea ce face ca valorile calciului, magneziului si fierului sa creasca.
Spanacul consumat crud vine cu un aport mai mare de vitamina C, care, prin gatire se reduce semnificativ.

Datorita faimosului desen-animat cu Popeye marinarul, spanacul s-a bucurat de o popularitate mare si de un consum considerabil in America anilor ’30.

Related posts