Fructele preferate ale reginei egiptene Cleopatra, smochinele ocupa un loc important in multe culturi din intreaga lume. Uscate sau proaspete, smochinele sunt foarte hranitoare, efectele benefice asupra sanatatii datorandu-se continutului bogat de vitamine de minerale.

Descriere

Smochinul, denumit stiintific Ficus carica, este un arbust ce apartine familiei Moraceae. Aceasta specie de ficus creste sub forma de tufa, insa poate fi dirijat si sub forma de pom care atinge inaltimi de pana la 4 metri.

Smochinii cresc salbatic pe terenuri stancoase ori pe ziduri. Florile sunt de culoare verzuie, iar fructele se formeaza dintr-un mugure aflat la subsuoara frunzei si are in faza initiala aspect de bob de mazare.

Smochinele se clasifica in functie de varietati si anotimp: smochine albe, smochine regina, smochine negre si smochine de primavara.

Istorie

Primele descoperiri ale acestui arbust au fost datate in jurul anilor 9400-9200 i.Hr. , in Valea Iordanului.

In Roma Antica, smochinul era considerat sfant datorita unui mit conform caruia Romulus si Remus ar fi fost alaptati de lupoaica sub un smochin.

De asemenea, romanii, mari consumatori de smochine, credeau sa aceste fructe reprezinta darul primit de la zeul fertilitatii.

De ce sa consumi mai des smochine?

In Romania, smochinele uscate se bucura de o popularitate mai mare decat cele proaspete, asta din cauza ca, fiind foarte delicate si perisabile, se gasesc mai rar in stare proaspata.

Smochinele sunt bogate in vitamine precum vitamina A, B1, B2, dar si in calciu, fier, fosfor si potasiu.

Datorita continutului bogat in fibre acestea imbunatatesc digestia.

Specialistii recomanda consumul de smochine deoarece acestea furnizeaza organismului o doza substantiala de energie.

Consumul de smochine incetineste procesul de imbatranire.

Grecii atribuiau smochinelor calitati de afrodisiac natural.

Smochinele se utilizeaza in prepararea unei intregi varietati de bucate, cum ar fi placintele, budincile, torturile, dulceturi, compoturi, iaurturi si jeleuri.

Stiati ca? Din toata diversitatea de fructe existente pe fata pamantului, in Biblie sunt mentionate pe nume doar 8 fructe? Strugurii, smochinele, rodiile, merele, curmalele, migdalele si fisticul.

Related posts