Incepe sezonul recoltei de rubarba, asa ca va invitam in acest articol sa aflati mai multe curiozitati despre aceasta planta, dar va oferim si cateva idei de retete delicioase.

Stiai ca pe langa deserturile cu rubarba, putem le fel de bine sa o consumam si langa o friptura?

Curiozitati despre rubarba

1. Chiar daca in combinatie cu capsunile ies adevarate delicii, rubarba nu este in totalite un fruct. In teorie, rubarba este o leguma care face parte din familia macrisului. Chiar si asa, in anul 1947, o comisie americana a declarat ca rubarba este un fruct deoarece este gatita foarte des precum un fruct.

2. Frunzele de rubarba sunt otravitoare din cauza cantitatii ridicate de acid oxalic. Acesta este un compus organic regasit in cerneala si inalbitori. Consumate, frunzele cauzeaza dificultati in respiratie sau pot duce la arsuri ale cavitatii bucale.

3. Chiar daca majoritatea retetelor ne recomanda sa o gatim, tulpinile de rubarba se pot consuma si in stare cruda. Usor crocante si acrisoare, tulpinile de rubarba sunt un adevarat deliciu consumate cu putin zahar, miere sau sirop de artar.

4. Stiai ca rubarba se poate folosi si in preparate sarate, nu doar deserturi? Placintele, prajiturile sau crumble-urile cu rubarba sunt retete clasice, cunoscute, cu care nu poti da gres. Insa, rubarba se potriveste si in combinatii sarate, cu rosii, in salate. Un chutney de rubarba este compania ideala pentru friptura de porc.

5. Rubarba este o sursa bogata de vitamina K – cea care ajuta la coagularea sangelui si protejeaza oasele – dar si de fibre. De asemenea, rubarba este o sursa buna si de calciu.

Retete cu rubarba

De la rubarba se folosesc doar tulpinile, rosii sau verzi, carnoase, crocante, asemanatoate cu telina apio. Rubarba se potriveste de minune cu mere, zmeura, capsuni sau portocale, condimentate cu scortisoara, nucsoara, vanilie sau ghimbir.

Prajitura cu rubarba si capsuni

Ai nevoie de: 4 oua, 4 linguri de zahar tos, 4 linguri faina, 1 lingurita apa de trandafir, 200 grame de capsuni, 200 grame de rubarba
Preparare: albusurile de bat spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana rezulta o spuma ca de bezea. Treptat se adauga si galbenusurile, continuand mixarea. Apoi se adauga si apa de trandafir.

Faina cernuta de amesteca in compozitie cu un tel. Rubarba se spala se curata tijele si se taie in bucati egale. Capsunile se spala si se taie in doua. Compozitia de mai sus se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt, iar deasupra se pun capsunile si bucatile de rubarba. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute.

Dulceata de rubarba

Ai nevoie de: 800 de grame de tulpini de rubarba, taiate in bucati de 2cm, 1 cana de zahar, 1 bucata de 2,5 cm de ghimbir curatat de coaja si razuit marunt.
Preparare: bucatile de rubarba se amesteca cu zaharul intr-o cratita mare si se asteapta timp de 10-15 minute pentru a-si lasa zeama. Dupa acest timp, cratita se pune la fiert, la foc mediu, amestecand din cand in cand. Se reduce flacara si se fierbe compozitia la foc mic pentru 5 minute, pana cand rubarba s-a inmuiat, insa unele bucati au ramas intregi. Se ia cratita de pe foc. Ghimbirul razuit se stoarce printr-o sita, iar lichidul obtinut se incorporeaza in compozitia de rubarba.
Se lasa la racit si se serveste cu inghetata, iaurt sau ca topping in alte deserturi.

Related posts