Rodiul sau rodierul este un pom fructifer ce poate atinge inaltimea de 8 metri, cu o durata de viata de pana la 200 de ani cu cel mai bogat rod in primii 20 de ani.

Fructul arborelui, rodia (punica granatum), are culori variate de la galben pana la rosu-portocaliu si contine in medie 600 de seminte pulpoase. Unele soiuri de rodie au pulpa violet.

Frunzele de rodiu sunt dispuse opus sau altern, cu aspect lucios, inguste-alungite, cu o lungime intre 3- 7cm si 2 cm latime.

Florile de rodiu au culoarea rosu-deschis, un diametru de 3 cm, compuse din patru sau cinci petale. Acestea infloresc in trei valuri, din luna mai si pana in august. Cele mai mari fructe se dezvolta chiar dupa prima inflorire.

Provenienta si raspandire

Rodierul isi are originile in Persia (Iran) si este des cultivat in Asia Centrala, Georgia, Armenia, Azerbaijan si regiunea Mediteranei, dar si in SUA, mai exact in California si Arizona.

Cultivarea rodiei isi are radacini in Armenia, unde, resturi din acest fruct au fost gasite si datate in anii 1000 i.e.n.

Arborele este de asemenea regasit si plantatiile din China de Sud si Asia de Sud- Est. Aici, se presupune ca ar fi ajuns pe Drumul Matasii sau adus pe corabiile comerciale.

In Spania, maurii au denumit orasul antic Granada dupa numele acestui fruct.

Specii

Punica granatum reprezinta cea mai cunoscuta specie, ce atinge inaltimi de pana la 4 metri, cu frunze de un verde lucios, caduce lanceolate, cu flori mari de un rosu aprins. Arbustul infloreste in perioada iunie-august, iar fructele sunt comestibile si au gust acru.

Punica protopunica este un soi rar, aproape necunoscut, in pericol de disparitie. Ultimele exemplare se regasesc in insula Socotra din Oceanul Indian (Yemen). Arbustul acestei specii are o inaltime de pana la 5 m, cu flori rosii si fructe care isi schimba culoarea din verde in rosu inchis. Fructele din acest soi sunt mai mici si mai putin dulci.

Rodiul este rezistent in seceta si poate fi cultivat in regiunile uscate cu clima mediteraneana (cu ierni ploioase) ori in regiuni cu veri ploioase.

Printre cele mai cunosute soiuri amintim Wonderful, originar din Florida, care este potrivit in fabricarea sucurilor; soiul Sweet, cu fructul foarte dulce, si Nana, varietate utilizata ca bonsai.

Simboluri

Rodia a fost considerata, secole la rand, un fruct cu puteri legendare. Persii, in credinta lor, spun ca, de fapt, Eva a muscat dintr-o rodie din Pomul Cunoasterii in Gradina Edenului.

In simbolurile Armeniei, rodia reprezinta fertilitatea, abundenta si casatoria.

In Israel, rodia este considerat un fruct traditional si este folosit in cadrul ceremoniilor de Iom Kipur si Sukkot (sarbatorile recoltei). Traditia consta ca la sfarsitul zilei de post negru in cinstea zilei de Iom Kipur, oamenii sa manance seminte de rodie pentru a sarbatori viata dulce si plina, exact ca si sucul de rodie.

Related posts