La inceput de primavara, odata cu aparitia primelor trufandale, cea mai cunoscuta si apreciata dintre acestea este ridichea cea mica, rosie si cu interior alb. Acest tip de ridiche este numit si ridiche de luna.

Descriere

Raphanus sativus este o leguma cultivata, in special, pentru radacina bulboasa si suculenta. Numita de latini radicula, ridichiile moi de folosesc pentru consumul uman, in timp ce ridichiile mari si fibroase servesc drept hrana pentru animale.

Cea mai cunoscuta specie de ridiche, in Europa si America de Nord, este cea cu exterior si interior alb.

Provenienta

Acesta leguma este originara din Asia, fiind cultivata inca din cele mai vechi timpuri de catre chinezi. Apoi a ajuns si in Grecia Antica si Europa. Mai tarziu a reusit sa cucereasca intreaga lume.
Vechii greci foloseau legma pentru a trata starile de nervozitate, caderea parului si in oprirea hemoragiilor.
Istoricii mai spun ca, ridichea, reprezenta hrana sclavilor egipteni care construiau piramidele.
Inainte de aparitia cartofului pe continentul Europa,importat de catre spanioli prin secolul al XVI-lea, ridichea reprezenta un foarte important aliment pentru europeni.

Ce beneficii aduce organismului ridichea de luna?

Aceasta leguma este foarte apreciata datorita continutului ridicat de vitamina C, acid folic si potasiu, dar si pentru continutul de vitamina B6, magneziu, cupru, fier si calciu.
Ridichea de luna este indicata in combaterea asteniei de primavara, multumita continutului puternic de antioxidanti.

Majoritatea oamenilor arunca frunzele de ridichi nestiind ca si acestea se pot consuma. Frunzele de ridichi au beneficii terapeutice si pot fi adaugate in supe ori salate.

Stiai ca?

Ridichiile rosii au dimensiuni reduse, dar soiurile lunguiete, asemanatoare morcovului, ajung si la 60 cm in lungime.

Cea mai mare ridiche din lume a cantarit 45 de kilograme.

Inainte de aparitia uleiului de masline, uleiul de ridichi era cel mai folosit in alimentatia egiptenilor si a romanilor. Uleiul se obtine din semintele de ridiche.

Ridichea este o ruda indepartata cu hreanul.

Ridichea de luna contine pana la 93% apa.

Related posts