Telina este incadrata in categoria „superlegumelor” datorita numeroaselor forme in care poate fi utilizata, mai ales pentru aroma pe care o ofera preparatelor. Radacina de telina nu se foloseste doar in bucatarie, ea avand si numeroase indicatii medicale.

Ruda cu patrunjelul si feniculul, radacina de telina este o leguma cu numeroase beneficii asupra sanatatii, in special asupra sistemului imunitar.

Beneficiile radacinei de telina

Radacina de telina te ajuta sa iti mentii sanatatea in parametrii ideali datorita continutului bogat in vitamine. Este vorba despre vitamina A, B1, B2, B6 si vitamina C. In plus, radacina de telina abunda si in minerale : fier, fosfor, calciu, potasiu, sodiu si magneziu.

Fibrele din radacina de telina se elibereaza cel mai bine atunci cand se proceseaza sub forma de suc, avand efecte benefice asupra activitatii stomacului. Sodiul prezent in radacina de telina este de natura organica si contine substante pe care nu le regasim in sare. De asemenea, radacina de telina este ideala si pentru a fi gatita la temperaturi inalte.

Radacina de telina ajuta la controlul tensiunii si previne bolile cronice.

De ce sa o consumi mai des?

Mineralele regasite in radacina de telina ajuta la mentinerea unui echilibru al ph-ului intern si previne aciditatea din corp.

Sucul obtinut din radacina de telina ajuta organismul sa se refaca dupa activitatile sportive, hidratandu-l intens. Radacina de telina este un tonic excelent dupa o serie de exercitii fitness.

Sodiul de natura organica regasit in telina ajuta la scaderea tensiunii si la mentinerea in parametrii normali.

Consumul de radacina de telina ajuta la prevenirea bolilor cronice, precum cancerul, datorita a 8 compusi anti-cancerigeni care inhiba dezvolarea tumorilor.

Radacina de telina ajuta si la scaderea colesterolului rau.

Tranzitul intestinal lent poate fi imbunatatit prin consumul de radacina de telina. Aceasta actioneaza ca un laxativ natural, prevenind constipatia. Sucul de radacina de telina este foarte indicat in aceasta problema.

Radacina de telina este un foarte bun anti-inflamator. Persoanele predispuse la osteoporoza sau reumatism ar trebui sa o consume mai des.

Pe langa alte remedii naturale, pentru eliminarea pietrelor la rinichi, poti incerca si sucul de radacina de telina.

Mineralele alcaline regasite in radacina de telina combat insomnia.

Radacina de telina este indicata si pentru reglarea hormonala la ambele sexe. In randul femeilor, telina este recomandata impotriva frigiditatii. Pentru barbati, telina reprezinta un stimulator al potentei.

Sfaturi utile

Evita sa depozitezi radacina de telina in camara, la temperatura camerei. Aceasta va putrezi destul de repede.

Cumpara radacina de telina de la piata. Sunt sanse mai mici sa fie tratata cu substante chimice.

Persoanele care se confrunta cu tensiune mica, ar trebui sa evite consumul de s de radacina de telina. Aceasta tinde sa scada presiunea sangelui.

Related posts