Portocala se numara printre cele mai cultivate fructe din intreaga lume, alaturi de banane, mere si struguri.

Descriere

Portocalul dulce (Citrus sinensis) este un arbore fructifer din genul Citrus, familia Rustaceae. Arborele este unul de marime mijlocie, insa in conditii propice poate atinge si 13 m in inaltime, cu o coroana mare, rotunda ori piramidala. Frunzele sunt ovale de aproape 10 cm,iar ramurile cu spini. Florile portocalului sunt albe, parfumate si infloresc fie in buchet sau izolate.

 

Fructul arborelui este portocala dulce, un fruct de forma rotunda si culoare portocalie (atat coaja cat si miezul).

Portocala dulce este un hibrid produs din Pomelo, alaturi de lamaie si lime.

Origine

Portocalul isi are radacinile in India, Pakistan, Vietnam, si sud-estul Chinei. In Occident a fost adus de catre arabi.
In zilele noastre, cultivarea acestui arbore face parte din agricultura mai multor tari precum Costa Rica, Belize, Cuba, Egipt, Turcia, Statele Unite.


Arborele de portocal creste in regiunile umede, se cultiva atat ca arbore agricol cat si ornamental.

Proprietati si beneficii

Portocala este unul dintre cele mai pretuite fructe datorita gustului sau minunat, dar si pentru proprietatile nutritive deosebite. Fructul de portocal este o sursa excelenta de vitamina C, vitamina A, acid folic, vitamina B1 si B6, pectina si fibre. Alaturi de acestea se regasesc de minerale precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu si cupru.

Florile de portocal sunt benefice sistemului nervos, dar si pentru imbunatatirea circulatiei sangvine. De asemenea, florile de portocal sunt utilizate in industria cosmetica datorita proprietatilor de tonifiere si hidratare.

In bucatarie, portocala este consumata ca atare, caramelizata, in ciocolata, sub forma de suc proaspat, in salate, prajituri sau inghetata, dar si in diferite preparate pe baza de carne, precum faimoasa rata cu portocale, regasita in traditia bucatariei frantuzesti.

Soiuri

In intreaga lume exista mai multe soiuri de portocale. De exemplu: cara cara, madarine, portocale rosii, Valencia sau Seville. Gustul acestor soiuri difera de la foarte dulce (Valencia) pana la cel acru (Seville).

Productia de suc

Brazilia produce mai mult de 50% din sucul de portocale destinat lumii intregi. Pe locul al doilea de claseaza Statele Unite, productia fiind concentrata in statul Florida. Uniunea Europeana se situeaza pe locul al patrulea, cu 73.000 de tone de suc de portocale.

Related posts