Pomelo, o aparitie discreta printre fructele autohtone, a intrat in gratiile romanilor de ceva timp, el putand fi consumat, in special, in sezonul rece.

Pomelo, denumit si „regele citricelor”, se intrece in dimensiuni cu pepenele galben, iar gustul sau este cu mult mai dulce si aromat decat al celorlalte citrice. Culorea fructului pomelo variaza, la exterior, de la verde pana la galben sau chiar corai. Miezul fructului pomelo poate fi galben foarte deschis sau roz.

Un cocktail de sanatate

Pomelo, la fel ca celelalte rude citrice, contine foarte multa vitamina C. Doar un sfert dintr-un astfel de fruct poate furniza 130% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Pe langa vitamina C, in continutul fructului pomelo mai regasim fier, fibre, potasiu si proteine. Partea cea mai buna este faptul ca nu contine multe calorii. 100 de grame de pomelo contin doar 38 de calorii. Pomelo contine si enzime care imbunatatesc digestia si ajuta la arderea grasimilor, asadar este indicat celor ce isi controleaza greutatea. Sucul de pomelo este excelent in imbunatatirea digestiei. Pectina continuta de pomelo este de ajutor in prevenirea arterosclerozei si in echilibrarea presiunii arteriale.

Coaja de pomelo contine bioflavonoizi eficienti in stoparea raspandirii celulelor canceroase, prin eliminarea excesului de estrogen din organism.

In China, din coaja de pomelo se prepara dulceata care este folosita, de cele mai multe ori, in prepararea prajiturilor. In Thailanda, fructul pomelo se consuma proaspat, cu putina sare si pudra de chili presarata deasupra.

Denumiri

Fructul de pomelo poate ajunge si la o greutate de 2 kilograme. Pomelo se cultiva in tarile de sud-est ale Asiei, in special in China si Thailanda, dar se regaseste si in Mexic sau California.
In Indonezia, pomelo este cunoscut sub denumirea de limau/jeruk bali. In Vietnam, este cunoscut sub numele de buroi da xanh, in Myanmar de sai-seh’, iar in Thailanda de som-oh.

Gust dulce ca mierea

Chiar daca face parte din familia citricelor, fructe amarui si acrisoare, unul din sortimentele de pomelo este denumit „honey”, miere. Povestea acestui sortiment dateaza inca din vremea dinastiei Ming, prin anul 1500. Atunci, chinezul Xipu s-a trezit intr-o zi cu toata livada distrusa de inundatii. Dintre toti pomii pe care ii avea in livada, doar unul mai ramasese neatins: un pomelo. Acest pom avea fructele cu o coaja galben-aurie, cu un miez stralucitor si transparent, cu foarte putine seminte si un gust dulce ca mierea.

Pomelo, un fruct special pentru chinezi

Chinezii considera pomelo ca fiind un fruct al reuniunii. Pomelo este unul dintre alimentele pe care acestia il servesc pe masa traditionala la Festivalul Lunii (Festivalul Mijlocului de Toamna). Se crede ca datorita formei sale rotunde si al gustului sau dulce, fructul poate alunga spiritele rele. In cadrul ritualului de imbaiere din aceasta perioada, chinezii adauga frunzele si cojile de pomelo in apa, pentru a fi curatati de rele si a spala necazurile.

Cum se consuma fructul pomelo?

In Asia fructul se consuma crud, ca si o gustare, condimentat cu un praf de sare si un praf de pudra de chili. Acesta se mai poate adauga si in retetele de salate sau in felurile de mancare, acompaniat de menta, coriandru sau busuioc. Are un gust placut daca se combina si cu alte fructe exotice, de exemplu: ananasul, cocosul sau mango. De asemenea, se poate combina si cu legume: morcovi, ridichi si ceapa verde.

Preparat termic, fructul pomelo poate deveni amarui. Recomandata este adaugarea lui la sfarsitul pregatirii retetei. Se poate adauga in retetele de paste, in cele cu peste, pui, creveti si poate inlocui cu succes lamaia sau grapefruit-ul. De asemenea, fructul pomelo poate fi transformat in dulceata, sirop sau jeleu. Coaja fructului poate si confiata.

Related posts