Patrunjelul este o verdeata care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, nici iarna si mai ales nici vara. Indiferent de anotimpul in care ne aflam, aceasta verdeata este esenta vietii, sursa noastra de vitalitate, culoarea de verde ce se asterne pe organele umane pentru a le prelungi existenta si mai ales sursa de vitamine fara de care organismul uman nu ar putea funtiona in parametrii sai normali.

Cu o istorie lunga in spate, patrunjelul este utilizat in bucatarie de cand lumea si pamantul, nestiindu-se cu exactitate cand a fost acesta cultivat pentru prima data si care este originea lui.

In Epoca Medievala patrunjelul era la moda

Istoria spune ca in Epoca Medievala patrunjelul era verdeata cea mai la putere. Pe atunci purta denumirea de – patrunjelul machedonean, deoarece se credea ca de acolo a fost adus. Cu timpul denumirea lui s-a schimbat datorita faptului ca fiecare tara din lume a inceput sa il cultive, in zilele noastre in fiecare regiune acesta purtand denumiri diferite. Grecii au fost cei care au ridicat patrunjelul la rang inalt datorita faptului ca ei credeau ca acesta are puteri de a reda virilitatea unui barbat, lucru extrem de important pentru eleni.

Acesta era si motivul principal pentru care in cununa de lauri pe care o purtau regii precum si castigatorii Jocurilor Olimpice avea in ele si impletituri de patrunjel. De altfel, elenii aveau convingerea ca patrunjelul pe langa barbatia pe care o da persoanelor de gen masculin, te poate vindeca si de multe boli si poate preveni aparitia anumitor afectiuni, convingeri necontestate nici in zilele noastre de catre medici. Atat de convinsi erau grecii de puterile vindecatoare ale patrunjelului incat obisnuiau ca la moartea cuiva drag sa ii asterne acestuia pe mormant cateva fire de patrunjel care pentru ei semnificau – viata eterna.

De asemenea, nu putem ignora nici faptul ca gladiatorii inainte de a-si incepe luptele in arena obisnuiau sa manance mult patrunjel crud.

Patrunjelul in zilele noastre

Astazi in orice bucatarie patrunjelul ocupa un loc fruntas. Acesta este utilizat de fiecare gospodina la prepararea felurilor principale de mancare, atat in stare cruda cat si uscata, preferandu-se totusi patrunjelul proaspat cules, acesta avand o aroma mult mai puternica. De asemenea, in strainatate patrunjelul este consumat si cu sos, alaturi de usturoi, ulei de masline sau ceapa.

Printre cele mai moderne retete de mancare in care patrunjelul ocupa locul principal, se numara – salatele de cruditati care includ si alte verdeturi, salate de detoxifiere, salata de branza cu patrunjel din belsug sau cea alaturi de hrean. Sucul de patrunjel fresh este recomandat celor care vor sa slabeasca dar in acelasi timp si sa isi dezintoxice organismul.

In concluzie, patrunjelul nu trebuie sa lipseasca de pe masa niciodata si este preferat ca acesta sa se consume in starea lui proaspata si nu congelata.

Related posts