Morcovul este o planta legumicola, bienala, care creste fie cultivata ori spontan pe pasuni sau fanete.

Forile sunt mici si albe, iar radacina este groasa, portocalie si suculenta. Fructul este ovoid sau elipsoidal, cu mici tepi.

Denumire stiintifica: Daucus carrota

Denumiri populare: morcov, bala, buruiana rusinii, carete, caroti, merlin, morcoghei, morcogei, morcoi, morcoji, morcove, morcozi, murcoi, radacina dulce, rusinea fetei, cinstea femeilor.

Morcovul are in compozitia sa fibre dietetice, betacarotina, vitamina C, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, saruri minerale (fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, arsenic etc.) proteine, lipide, glucide.

Consumul de morcovi are efecte vitaminizante, tonifiante, analgezice, antiseptice, regeneratoare ale pielii, intareste imunitatea, creste acuitatea vizuala.

In industria cosmetica morvocul este indicat pentru tenurile iritate, inrosite sau patate. O masca cu morcov proaspat ras ori suc proaspat de morcov, oferind tenului suplete si culoare sanatoasa.

Provenienta

Morcovul este una dintre cele mai populare si intrebuintate radacini vegetale, devenind vedeta in multe preparate ale lumii.
Date istorice ne indica faptul ca primele radacini de morcovi au fost cultivate in zona Afghanistanului, in jurul anului 900 d.Hr. In scurt timp cultivarea acestei legume s-a raspandit in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, de unde a ajuns si in Spania. Prin anul 1300 se regasea deja in farfuriile consumatorilor din Europa de Nord si China.

Chiar daca in prezent morcovii sunt cunoscuti dupa culoarea portocalie, pana in secolul al XVII-lea, acestia erau cultivati in culori diverse: albi, movi, rosii, galbeni si chiar negri.

Morcovii portocalii sunt rezultatul unei incrucisari, intre cei de culoare galbena, alba si mov, realizate de agricultorii olandezi, la sfarsitul secolului al XVI-lea.

Soiuri de morcovi

Pe langa clasicele soiuri de morcovi portocalii, printre care Flakke, Berlicum sau Red Cored Chantenay , exista si soiuri de morcovi cu alte culori.

Pusa Rudhira Red este un soi originar din India si are nevoie de o clima calda constanta.

Cosmic Purple are un gust dulce atat proaspat, cat si dupa gatire. Acest soi de morcovi are o culoare violet si interior portocaliu. Este un soi timpuriu, cu o suprafata neteda si ajunge pana la 20 cm in lungime. Se cultiva in Turcia si Irak.

 

Lunar White este unul dintre cele mai vechi soiuri, cultivandu-se inca din Evul Mediu. Are radacini lungi, albe si crocante, ajunge pana la 30 cm in lungime.

Red Beauty este un soi originar din nordul Indiei. Acesta are exteriorul si interiorul de culoare rosie, radacini conice si lungi, gust dulce.

Black Nebula este un soi de morcovi de culoare neagra atat la exterior cat si la interior.

Related posts