Mazarea, o leguminoasa foarte delicioasa si extrem de populara in retetele romanesti, este o sursa extraordinara de proteine si vitamine. Boabele de mazare sunt bogate in fibre si foarte sarace in grasimi.

Subestimata ca simpla garnitura alaturi de carne, mazarea nu ofera doar un plus de culoare in farfurie, ci are si numeroase beneficii. Unde mai pui ca este si foarte usor de gatit!

Descriere

Mazarea, denumita stiintific Pisum sativum, face parte din familia leguminoaselor. Tulpina este aeriana si ierboasa, frunzele se termina cu carcei, iar fructul se numeste pastaie.

Provenienta

Originile acestei leguminoase sunt in Asia Mica si Asia Centrala. Mazarea a fost cultivata in antichitate si de greci si romani in sudul Europei. De aici s-a raspandit pe tot continentul, in secolul al XVII-lea ajungand si in Romania.

Lucruri interesante despre mazare

Culoarea verde nu este culoarea de maturitate a bobului de mazare. Boabele de mazare coapte au culoarea galbena.

Un singur bob de mazare cantareste intre 0.1 si 0.36 grame.

Mazarea a devenit foarte apreciata in bucataria franceza din timpul lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. Gradinarul de la curtea acestuia cultiva mazare in gradina de la Versailles. Regele a devenit atat de obsedat de aceasta leguminoasa incat o cerea in toate felurile de mancare.

Cel mai mare producator de mazare din Europa este Marea Britanie. Primele pungi cu mazare congelata au fost vandute in anii ’20.

O singura portie de mazare aduce organismului mai multa vitamina C decat doua mere, si mai multa proteina decat un ou.

O britanica detine recordul mondial la mancat boabe de mazare. In 1984, aceasta a mancat 7.175 de boabe de mazare intr-o ora.

Amidonul obtinut din boabele de mazare este folosit la fabricarea materialelor bioplastice. Acestea se regasesc in recipiente, ambalaje, sau chiar implanturi medicale ori carcase de telefon.

Related posts