Provenienta

Marul apartine speciei Malus domestica, familia Rosaceae, si cuprinde pana la 55 de soiuri reprezentate ca pomi sau arbusti. Varietatile de mar cresc in zona temperata nordica a Europei, Asiei si Americii de Nord.

Marul de cultura este cea mai raspandita forma a marului.

Unele descoperiri arheologice atesta faptul ca marul era consumat de catre oameni inca din anul 6.500 i.Hr.

In padurile din muntii Asiei Centrale, in sudul Kazakhstanului, dar si in Xinjiang, China, inca mai pot fi vazuti stramosii marului, Malus sieversii.

China este cunoscuta ca fiind cel mai mare producator de mere din lume.

Descriere

Marul este un copac cu trunchi mic si coroana larga si stufoasa. Dimensiunile unui mar variaza, in functie de soi, intre 3 si 12 metri. Frunzele de mar sunt dispuse alternativ pe crengi, au forma ovala si simpla, cu dimensiuni cuprinse intre 5-9 cm.
Florile sunt formate din cinci petale de culoare alba cu mici tente roz.

In anotimpul de toamna fructele marului ajung la maturitate, au forma rotunda si, in functie de soi, au dimensiunea cuprinsa intre 5-9 centimetri. Fructele au interior un cotor format din cinci carpele in care gasim intre 1-3 seminte.

Cultivare

In lumea intreaga exista peste 7.500 de soiuri de mere. In Romania regasim aproximativ 60 de soiuri de mere recunoscute in mod oficial. Printre cele mai cultivate soiuri la noi in tara se numara: Jonathan, Golden, Wagener premiat, Delicios si Prima.

Primavara este anotimpul prielnic plantarii. Merele sunt gata de cules la finele lunii septembrie- inceputul lunii octombrie.
Sfat : Merele recoltate cu tot cu codita vor rezista o perioada mai indelungata. Depozitate intr-un loc intunecos, la temperaturi de pana la 6 grade Celsius, acestea pot rezista pana in primavara urmatoare.

De ce e bine sa consumam cat mai des mere?

Marul este considerat a fi fructul vitalitatii si al sanatatii.

Marul contine peste 30 de minerale si oligoelemente, stabilizeaza flora intestinala, intareste sistemul imunitar si ajuta la reducerea colesterolului.

Se recomanda in cazuri de astenie, surmenaj, graviditate, stari febrile, insomnie, reumatism.

In bucatarie marul de foloseste ca atare, dar si in sucuri, compoturi sau salate. Din mar gospodinele prepara marmelada, gem sau peltea. De asemenea, din mar se poate obtine si cidru, otet sau rachiu.

Related posts