Mararul este o planta ierboasa, anuala, cu origini in zonele mediteraneene si in Rusia. Mararul are tulpina viguroasa si poate ajunge pana la 1 metru inaltime, cu frunze mici si ascutite, cu flori grupate in varful plantei, in forma de umbrela, de culoare galbena.

Mararul este rezistent la perioadele de frig si se seamana toamna ori primavara timpuriu, la adancimi de 2-3 cm in sol.

Planta aromatica cu origini vechi, mararul a fost cultivat inca din vremea romana. Tulpinile si frunzele de marar, si chiar si semintele, erau folosite ca moneda pentru a plati, in trecut, zeciuiala iudaica.

In Evul mediu, mararul se cultiva in jurul caselor pentru a fi protejate de vrajile rele si efectele magiei negre.

In zilele noastre, mararul este cultivat si folosit atat in bucatarie, cat si in medicina naturista.

In bucataria romaneasca, mararul are o larga raspandire fiind una dintre cele mai indragite plante aromatice. Mararul se adauga in ciorbe, placinte, muraturi, salate, si lista poate continua in functie de gusturile fiecarei gospodine. In domeniul culinar, mararul este o planta care se foloseste in intregime: frunze, tulpina si seminte.

Care sunt valorile nutritionale ale mararului?

Mararul contine substante active benefice pentru organism. Frunzele si semintele de marar contin un ulei volatil in proportie de 60% – carvona (un antioxidant foarte puternic regasit si in frunzele de dafin si semintele de chimen). De asemenea, mararul furnizeaza organismului minerale (potasiu,calciu,magneziu,sulf,fier) si vitamine (A,B si C).

Care sunt beneficiile si indicatiile terapeutice ale mararului?

1. Mararul este un condiment care stimuleaza digestia. Proasptat maruntit sau uscat, mararul este folosit la aromatizarea retetelor vegane, a ciorbelor si a supelor de legume, la prepararea diverselor marcaruri de baza de cartofi,naut sau linte, a branzeturilor si a omletelor. Mararul ajuta digestia si regleaza metabolismul, ere efecte benefice in combaterea balonarilor.

2. Frunzele de marar se consuma pentru a preveni sau a trata infectiile interne si externe cauzate de bacterii si paraziti. Mararul este un adevarat agent antialergenic, cu aplicatii diverse in cmbaterea sughitului.

3. Datorita continutului de calciu, pe plan intern, mararul poate preveni osteoporoza si alte boli osoase.

4. Uleiul volatil esential extras din marar are efecte calmante asupra organismului agitat. Acesta ajuta la relaxarea muschilor, amelioreaza durerile de cap, alunga insomnia, imbunatatind somnul.

5. Semintele de frunzele de marar, mestecate, ajuta la tratarea afectiunilor gingivale, deoarece dezinfecteaza si distrug bacteriile de pe gingii si dinti. De asemenea, reimprospateaza mirosul respiratiei gurii.

Cumparare si pastrare

Mararul proaspat, dar si seimntele, sunt disponibile in piete si supermarketuri pe tot parcursul anului. Cumpara crengute proaspete, maturizate, deoarece acestea sunt superioare ca aroma si bogate in vitamine si minerale.

Mararul proaspat trebuie sa aiba crengute ferme, de culoare verde-inchis, cu tulpini dure si sanatoase.

Mararul se depoziteaza in frigider, intr-un pahar cu apa, acoperit cu un prosop de hartie umed. In felul acesta, mararul se pastreaza pana la 4 zile.

Related posts