Mangold, numit si sfecla elvetiana, este o planta legumicola bienala, care face parte din familia chenopodiaceelor, ruda cu sfecla. In comparatie cu sfecla, frunzele de mangold sunt mai mari si mai zemoase, cu o valoare nutritiva mult mai importanta decat radacina.

Chiar daca frunzele de mangold pot avea si o nuanta rosiatica si se aseamana foarte tare cu frunzele de sfecla la apect, gustul lor aduce mai mult cu cel de spanac, in bucatarie gatindu-se in acelasi mod.

Informatii generale

Mangoldul este o planta cu origini in zonele litorale ale Europei si Asiei si a fost folosit in alimentatia oamenilor inca din cele mai vechi timpuri, pe langa hranirea animalelor.

Mangoldul se cultiva in special pentru codita frunzei si nervura carnoasa a acesteia.

In retetele straine, mangoldul se regaseste sub denunirea de chard sau swiss chard. La noi mai este cunoscut ca sfecla de petiol sau sfecla pentru frunze. Culorile frunzelor de mangold pot fi verde simplu sau cu petiol si nervuri de culoare rosie, roz sau galbena.

Valori nutritionale

Mangoldul este o leguma extrem de hranitoare, o sursa bogata in nutrienti. Specialistii sustin ca o cana de frunze de mangold ofera organismului de trei ori cantitatea zilnica recomandata de vitamina K.

De asemenea, mangoldul contine niveluri mari de nitrati, despre care se spune ca ar scadea tensiunea arteriala si sporesc performanta atletica.

36 de grame de frunze de mangold crud contin:

-7 calorii
-0,65 grame proteine
-0,7 grame grasimi
-1,35 grame carbohidrati, dintre care 0,6 grame fibre si 0,4 grame zaharuri

O cana de frunze fierte de mangold (aprox. 36 de grame) furnizeaza organismului:

-18 miligrame de calciu
-0,65 mg de fier
-29 mg de magneziu
-17 mg de fosfor
-136 mg de potasiu
-10,8 mg de vitamina C
-110 micrograme de vitamina A
-0,68 mg vitamina E
-298 micrograme de vitamina K
-5 migrograme de folat (vitamina B9).

Beneficii pentru sanatate

1. Puternic antioxidant si detoxifiant
2. Hidrateaza organismul – datorita continutului de 95% apa
3. Regleaza concentratia de zahar din sange
4. Protejeaza ficatul
5. Mentine sanatatea oaselor
6. Ajuta in curele de slabire
7. Scade tensiunea arteriala
8. Aliat in prevenirea osteoporozei
9. Protejeaza sistemul cardiovascular

Cum se consuma frunzele de mangold?

Frunzele de mangold se pot consuma atat crude, in salate sau smoothie-uri, cat si gatite in diverse feluri. Cea mai recomandata metoda de gatire este innabusirea, astfel frunzele isi pastreaza calitatile nutritive intacte.

Omleta cu mangold – arunca o mana de frunze proaspete in tigaie alaturi de ouale batute si vei obtine un preparat hranitor si gustos.

Intr-un blender, adauga fructele preferate, apa sau lapte vegetal si o mana de frunze si tulpini de mangold pentru a obtine o bautura sanatoasa.

Frunzele si tulpinile de mangold se pot sota si in putin ulei de masline, asezonate cu piper proaspat macinat, usturoi maruntit si parmezan ras. Astfel, obtii o garnitura foarte delicioasa si simpla.

De asemenea, frunzele de mangold se pot adauga in salate, rulouri cu lipie, in sandwich-uri, supe sau tocanite.

Related posts