Mango este unul dintre cele mai apreciate fructe exotice, insa prea putin consumat. Fructul mango mai este numit si „fructul fericirii” gratie continutului bogat de vitamine, dar si cantitatii generoase de magneziu care reduce nivelul stresului.

Mango se cultiva in sudul Asiei, mai ales in India si Myanmar, de peste 4000 de ani. Legendele spun ca Buddha obisnuia sa mediteze intr-o padure de mango, de aici si denumirea de fructul vietii si al fericirii.

In zilele noastre, mango se consuma ca atare, in diverse retete, dar se foloseste si in tratarea unor probleme ale pielii sau in ritualurile de nunta din India.

Ce beneficii ofera fructul mango organismului ?

Previne cancerul. Datorita unor compusi antioxidanti, fructul mango ajuta in lupta impotrica cancerului de colon, de san sau prostata. Mango reprezinta si o sursa bogata de vitamina A (mentine sanatatea pielii, a oaselor si a vederii) si vitamina C (sustine sistemul imunitar in lupta impotriva radicalilor liberi).

De asemenea, mango contine si proteine, carbohidrati, vitamina E si vitamina B6.

De ajutor in curele de slabire. Fructul mango este un ajutor de nadejde atunci cand vrei sa slabesti. Acesta contine putine calorii, dar importanti fitonutrienti cu rol de ardere a grasimilor.

Imbunatateste digestia. Mango este bogat in enzime digestive care ajuta la descompunerea proteinelor si la buna functionare a sistemului digestiv. Este un fruct care ajuta si in lupta impotriva aciditatii gastrice si a digestiei proaste. Continutul ridicat de fibre ajuta si la prevenirea constipatiei. In India, un decoct din coaja de mango este servit celor care sufera de inflamatia membranelor mucoase ale stomacului.

Previne anemia. Fructul mango este ideal pentru femeile insarcinate, dar si pentru persoanele care sufera de anemie, multumita continutului de fier.

De ajutor in cazul diabetului si al colesterolului ridicat. Despre mango se spune ca normalizeaza nivelul de insulina din sange. Datorita continutului de fibre solubile, pectina si vitamina C, fructul mango ajuta la scaderea colesterolului rau.

Rol afrodiziac. Pentru ca are un continut bogat de vitamina E combinata cu beta-caroten, mango ajuta la imbunatatirea spermei, iar zincul este o substanta esentiala fertilitatii in cazul ambelor sexe.

Cum se alege un mango potrivit?

Sezonul fructelor de mango dureaza din martie si pana in septembrie, dar se poate gasi si in afara sezonului deoarece copacul de mango creste in zone geografice cu temperaturi ridicate pe tot parcursul anului.

Un mango crud are culoarea verde, este tare la atingere si are un gust usor amar. Un mango copt, numai potrivit pentru consum, este recomandat sa-l alegi dupa culoare – de la galben la portocaliu si rosu – dar si dupa miros si textura moale. Un mango bine copt este mai gros in jurul coditei.

In cazul in care gasesti doar mango crud, se recomanda depozitarea lui intr-o punga de hartie la temperatura camerei – va fi numai bun de consum in cel mult 7 zile.

A se evita fructele cu pistrui negri pe coaja! Acestea sunt semne de alterare!

Cum se curata un mango?

Procesul de curatare a unui fruct de mango este destul de simplu.

O optiune este cea de a-l curata de coaja (ca pe un mar), apoi se taie pulpa in felii. O alta varianta implica consumul fructului de mango cu tot cu coaja. In acest caz, fructul se spala foarte bine sub jet de apa, dupa care se taie in doua parti egale. Se indeparteaza samburele si se taie miezul dupa preferinta.

Cum se poate consuma fructul mango?

Fructul de mango se poate consuma ca atare ori adaugat in diverse retete, cum ar fi: smoothie-uri, sucuri, ceaiuri, salate, piureuri, sosuri pentru fructe de mare, budinca sau alte deserturi alaturi de fulgi de cocos, lime sau ciocolata cu portocale.

Related posts