Conopida este un buchet de beneficii pentru sanatate, o leguma ce ar trebui consumata cat mai des, chiar si in stare cruda.

Conopida este una dintre cele cateva plante din specia Brassica oleracea, familia Brassicaceae.

Proprietati

Bogata in antioxidanti, vitamina C si fitonutrienti, calciu, fosfor, vitamina K, acid folic si vitamina B6 este considerata a fi regina legumelor, dovada a superioritatii acesteia stand si forma de coroana.

Iti prezentam mai jos cateva lucruri interesante si mai putin stiute despre aceasta leguma:

1. Conopida face parte din familia Cruciferelor. Aceasta denumire provine de la forma florilor legumelor, cu cate 4 petale, dispuse in forma crucei grecesti.

2. Conopida are radacini in familia verzei salbatice. Istoria ne spune ca a aparut pentru prima data in Asia, acum multe decenii, si ca nu avea nicio legatura cu planta cunoscuta in zilele noastre. Abia in anul 600 i.Hr. conopida a devenit foarte apreciata in tarile de langa Marea Mediterana, in special in Italia si Turcia.

3. In gastronomia franceza, conopida, a ajuns acum 400 de ani. De aici s-a raspandit si in Europa de Nord si Marea Britanie.

4. De regula, conopida o recunosteam dupa culoarea alba, insa exista si variante galbene, mov, portocalii, verzi sau maro.

5. Un tip de conopida mai ciudata este cea Romanesco, recunoscuta dupa buchetelele tepi in locul celor rotunde.

6. Conopida este o floare ce nu a ajuns sa se dezvolte complet. Cu cat florescentele sunt de un alb imaculat, cu atat este mai potrivita pentru consum.

7. Unii bucatari au transformat conopida in faina si au folosit-o in pregatirea blatului pentru pizza.

8. Matematicienii iubesc aceasta plata si o studiaza datorita compunerii din elemente ce arata ca niste fractali. O proprietate interesanta conopidei este aceea ca fiecare buchetel este asemanator aspectului integral pe care-l formeaza toata buchetelele.

9. Pentru a scapa de pesticide sau daunatorii care se ascund prin buchetele se recomanda spalarea acestora cu apa cu sare.

10. Cel mai mare producator de conopida este China.

Related posts