Leusteanul este o planta aromatica cu origini mediteraneene, cunoscuta si apreciata inca din Antichitate, folosita atat in domeniul culinar cat si in cel medicinal.

In bucataria traditionala romaneasca, leusteanul se foloseste des la pregatirea muraturilor, in prepararea ciorbelor de miel, fasole sau varza, si in diferite retete de sosuri.

Aproape ca nu exista gospodarie din mediul rural in care gospodinele sa nu cultive in gradina aceasta planta pentru calitatile sale culinare, dar si digestive.

Leusteanul nu lipseste din nicio bucatarie, el fiind folosit atat proaspat cules din gradina sau adus de la piata cat si uscat, pe timpul iernii.

Superstitii despre leustean

In popor se crede ca, tinut la brau sau la gat, in amulete, leustean, cu aroma sa puternica, alunga spiritele rele, indiferent de forma in care se manifesta acestea. In Bucovina, se crede ca, radacina de leustean scoasa din pamant in Vinerea Mare, maruntita si bauta seara, alunga raul din om.

In regiunea Apusenilor, mamele pregatesc pentru fiicele lor turte din grau cu lestean verde pe care sa le manance in dimineata de Rusalii. Astfel, fetele sunt ferite de „zburatori”, adica de furtunile hormonale ale adolescentei.

Despre leustean se mai spune ca, dintre toate plantele, ar fi paznicul gradinii. Daca cineva iti fura leusteanul din gradina, atunci toate verdeturile ti se vor usca pentru ca nu mai au paznic pentru a le pazi.

De Ispas sau Inaltarea Domnului, oamenii obisnuiesc sa se bata cu frunze de leustean pentru a fi feriti de rele si de boli. De asemenea, si vitele sunt batute cu aceasta planta, ca sa fie grase si sanatoase.

Efectele terapeutice ale leusteanului

Ca planta-medicament, lusteanul se consuma ca atare, proaspat, sub forma de suc, infuzie sau chiar vin.

Persoanele care sufera de probleme digestive li se recomanda consumul de leustean. Balonarea se poate trata cu infuzie sau frunze verzi, adaugate proaspat tocate in ciorbe sau in salate.

In plus, infuzia de leustean ajuta la eliminarea toxinelor din organism si topirea grasimilor.

Related posts