Vitamina C reprezinta unul dintre cei mai eficienti nutrienti cu roluri benefice in numeroase functii ale organismului. Preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C intareste sistemul imunitar in fata infectiilor.

Desi se poate administra si sub forma de suplimente nutritive, vitamina C este absorbita mai eficient de organism atunci cand provine si surse alimentarea.

Pentru a-ti asigura doza zilnica necesara de vitamina C, trebuie sa consumi pana la 5 portii de fructe si legume in fiecare zi.

Alimente bogate in vitamina C

Consumul de alimente bogate in vitamina C este cea mai eficienta metoda de asigurare a dozei zilnice recomandate pentru acest nutrient esential. Un pas imporatant catre o stare de sanatate deplina si o viata lipsita de grija bolilor este alegerea fructelor si legumelor bogate in flavonoizi si bioflavonoizi care realizeaza combinatii eficiente cu vitamina C.

Legume care contin vitamina C:

– ardei grasi
– patrunjel
– ardei iuti rosii si verzi
– legume verzi (spanac, varza, varza de Bruxelles, broccoli)
– conopida
– cartofi
– usturoi
– ceapa
– morcovi
– sparanghel
– ridiche de luna
– ridiche alba
– telina
– sfecla rosie
– rosii
– pastarnac
– hrean

Fructe bogate in vitamina C:

– kiwi
– mere
– pere
– papaya
– portocale
– grapefruit
– capsuni
– prune
– ananas
– zmeura
– lime
– lamaie
– struguri

Frcutele de padure contin cantitati mari de vitamina C, la fel ca si citricele, insa o legume le intrece pe toate: ardeiul rosu. Acesta contine de pana la 4 ori mai multa vitamina C decat lamaile si portocalele.

Iata cateva modalitati prin care poti suplimenta vitama C in alimentatie:

– adauga diverse piureuri de fructe sau fructe rase in retetele de briose, sosuri pentru carne sau chiar supe
– inlocuieste gustarile nesanatoase cu bucati de fructe si legume bogate in vitamina C
– congeleaza bucati de fructe si inlocuieste inghetata pe timpul verii, pentru un efect de racorire si suplimentare cu vitamina C
– adauga frunze de salata verde, felii de rosii sau bucati de broccoli fiert in majoritatea sandwich-urilor pentru birou sau scoala
– prepara sucuri naturale din fructe si legume si consuma-le intre mese pentru un plus de vitamine, fibre si alte minerale.

Sfaturi pentru protejarea continutului de vitamina C din fructe si legume

Prin procesul de gatire o parte din continutul de vitamina C risca sa se piarda foarte usor. Cum poti preveni acest lucru?

Depoziteaza fructele si legumele in compartimentul frigiderului special dedicat lor. Asta pentru mediul din interiorul acestuia este controlat si se pastreaza prospetimea produsului.

Spala fructele si legumele cat mai rapid. Nu le lasa sa zaboveasca prea mult timp in apa.

Expune-le la aer cat mai putin. Consuma-le si gateste-le imediat dupa ce le-ai curatat si taiat.

Indeparteaza cat mai putina coaja, acolo unde se poate, deoarece o mare parte din vitamina C se regaseste in ea.

Prepara mai des ciorbe, tocanite sau sosuri in detrimentul preparatelor mai zemoase pentru a nu se risipi continutul de vitamina C prin lichidul rezultat in urma gatirii.

Prepara legumele mai des la abur in defavoarea fieberii.

Gateste legumele in timp cat mai scurt pentru a nu se ajunge la temperaturi foarte inalte care distrug vitamina C.

Include in alimentatia zilnica a ta si a familiei tale cat mai multe fructe si legume proaspete!

Related posts