Lamaia este un fruct puternic alcalin, cu gust acid, care ajuta corpul sa isi restabileasca in mod natural ph-ul. In momente de extenuare lamaia serveste organismului o portie de energie, stimuland activitatea creierului.

Descriere

Lamaiul, denumit stiintific Citrus limon, este un arbust care face parte din familia Rutaceae, ce atinge inaltimi de pana la 10 m, si care isi pastreaza vesnic culoarea verde.

Fructul arbustului il recunoastem dupa forma alungita si coaja in culori care variaza de la un verde-deschis la un galben stralucitor. Pulpa fructului este bogata in acizi si vitamina C si este folosit in intreaga lume atat in scopuri culinare cat si medicinale.

Provenienta

Studiile genetice efectuate arata ca lamaiul este un hibrid intre un portocal acru si un lamai salbatic.
Istoria ne spune ca primul lamai a fost cultivat in sudul Indiei, nordul Burmei si China.
In Europa lamaiul a patruns in primul secol d.Hr., in timpul Romai Antice. Mai tarziu cultivarea de lamai a fost introdusa si in Persia, Irak si Egipt.
Prima cultura importanta de lamai din Europa a inceput in Genova pe la mijlocul secolului al XV-lea. Mai tarziu, prin 1493, Cristofor Columb a introdus lamaiul si in America aducand seminte in Hispaniola.

Soiuri de lamai

Bonnie Brae – se distinge prin forma alungita, neteda, cu o piele subtire si fara samburi. Acest soi este crescut in zona San Diego, SUA.

Bush lemon tree (Lamaiul arbust) – creste in salbaticie in Australia subtropicala. Fructul acestui soi se deosebeste prin rezistenta, coaja groasa, aroma puternica de lamaie.

Femminello St. Teresa sau Sorrento – isi are originea in Italia. Coaja acestui fruct are un continut ridicat de uleiuri si se foloseste des in prepararea limonadei.

Utilizare

Lamaia contine, in medie, aproape 50 ml de suc.

 

Din punct de vedere culinar, acest fruct are utilizari multiple:
-sucul proaspat stors de lamaie se foloseste la condimentarea pestelui sau marinarea acestuia, dar si a carnii rosii;
-in functie de preferintele fiecaruia, sucul de lamaie inlocuieste otetul in salate;
-din sucul proaspat stors de lamaie adaugat in apa, cu zahar, se obtine limonada, bautura racoritoare, consumata in special in timpul verii;


-sucul de lamaie serveste, uneori, drept conservant de scurta durata pentru anumite alimente, fructe ori legume, care tind sa se oxideze dupa taiere;

In scopuri medicinale, sucul de lamaie are proprietati antiseptice datorita pH-ului scazut. Cu o importanta cantitate de vitamina C, sucul de lamaie se foloseste des in medicina naturala.
Prin continutul puternic de flavonoide, lamaia joaca un rol important in combaterea bolilor degenerative ale creierului.
In industria cosmetica, sucul de lamaie este folosit in produsele ce confera elasticitate pielii.

Related posts