Kiwi, micul fruct exotic, este originar din China, denumit la un moment dat, acum 50 de ani, „agrisa chinezeasca. Denumirea actuala vine de la pasarea kiwi, un simbol national in Noua Zeelanda, care are un aspect asemenator cu cel al fructului: culoare maronie, acoperita cu puf.

Fructul are o istorie de mai bine de 700 de ani. Cultivarea lui a inceput prin anii 1930, in Noua Zeelanda, ajungand in Anglia abia in 1953.

Lucruri interesante despre fructul kiwi

Cel mai hranitor fruct. Un studiu efectuat in anul 1997 a constat in compararea a 27 dintre cele mai populare fructe, rezultatul plasand fructul kiwi pe primul loc in topul celor mai hranitoare fructe, depasind bananele, portocalele si chiar merele.

Via de kiwi. Putini stiu ca fructul kiwi creste similar strugurilor, adica in ciorchine. Plantatia de kiwi seamana foarte mult cu o vie, iar planta poate ajunge pana la 10 metri in lungime.

Un fruct foarte popular. Anual, la nivel mondial, se produce mai mult de un milion de tone de kiwi. Cei mai importanti producatori sunt: Noua Zeelanda, Italia si Chile.

Sursa bogata de vitamina C. Fructul kiwi contine de doua ori mai multa vitamina C decat o portocala. De asemenea, kiwi este o sursa importanta si de vitamina E si vitamina K.

Preparat sau crud? Fructul kiwi se consuma, de regula, in stare cruda, insa se poate adauga si in diverse preparate gatite. Prin prepararea termica acesta isi pierde culoarea, gustul specific si, cel mai important, calitatile nutritive. Vitamina C se pierde atunci cand produsul este supus la temperaturi mari de preparare.

Fragezeste carnea. Kiwi contine o proteina care ajuta la fragezirea carnii, asadar este un ingredient excelent atunci cand vrei sa marinezi carnea.

Viata lunga. Planta poate produce fructe timp de 30 de ani si traieste mai bine de 50 de ani.

Cum se aleg si se pastreaza fructele kiwi?

De regula, fructele de kiwi gasite in piete si supermarketuri sunt tari, adica necoapte. Un kiwi copt se distinge foarte usor de restul, pentru ca la apasare coaja ii cedeaza.

Alege un kiwi cu o coaja intacta, nelovita, nici foarte moale (pentru ca s-ar putea sa ii fi trecut vremea), dar nici stafidit.

Daca alegi sa cumperi kiwi necopt, pune-l intr-o punga de hartie alaturi de un mar sau o banana, fructe care elibereaza etilena – gaz ce grabeste coacerea.

Fructele de kiwi bine coapte se pot pastra la frigider pana la 4 saptamani.

Fie ca adaugam kiwi in salata de fructe, pentru un gust exotic, ori in alte mancaruri de peste sau altfel de carne, fructul va ramane la fel de sanatos si apetisant.

Related posts