Kaki sau Persimmon este un fruct delicios si exotic, prezent in aceasta perioada in toate pietele si supermarketurile. Fructul apartine unui copac inalt de pana la 10 metri, numit Diospyros – in greaca antica „fructul divin” – si care face parte din familia Ebenaceae.

Fructul are marimea unei piersici, iar culoarea porneste de la galben si ajunge la un portocaliu inchis. Coaja fructului kaki este tare si lucioasa, in timp ce pulpa este usor astringenta cand este crud, dar dulce si moale coapta.

Valori nutritionale

Kaki se numara printre fructele cu cel mai bogat continut in vitamine si minerale: vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, sodiu, potasiu, magneziu si seleniu.

Nutritionistii spun despre kaki ca este mai bogat in potasiu decat banana, si contine de doua ori mai multe fibre decat merele. De asemenea, contine carbohidrati si antioxidanti de calitate. Kaki este un fruct bogat si in acizi organizi, taninuri, proteine si betacaroten, de unde si culoare portocalie.

Cum consumam fructele kaki?

Fructele kaki se culeg toamna tarziu si se consuma proaspete, uscate, preparate sub forma de gem sau adaugate in salate.

In magazine, fructele kaki nu se gasesc foarte coapte, insa depozitate langa un mar sau langa o banana acestea vor atinge maturitatea.

Fructul kaki se consuma precum un mar. Se curata coaja fructului, iar miezul se poate consuma ca atare, in salate de fructe, sub forma de piure sau preparat ca dulceata.

Lucruri interesante despre fructul kaki

1. Fructul kaki este originar din China. Aici exista mai mult de 2000 de sortimente. Din China au ajuns in Coreea, apoi in Japonia, iar prin anii 1800 au fost plantati primii pomi de kaki in California, SUA.

2. Dintr-un kaki poti prepara o masca ce are efecte de intinerire a tenului. Amesteca pulpa fructului cu albus de ou si zeama de lamaie.

3. Kaki este cunoscut ca leac impotriva sughitului.

4. Cercetatorii japonezi au descoperit ca un extract din coaja de kaki ar ameliora simptomele diabetului.

5. Frunzele de kaki sunt folosite in unele zone din Coreea pentru a prepara un ceai special.

6. Se spune despre mirosul fructului kaki cum ca ar alunga gandacii.

7. Consumului fructelor kaki previne aparitia pietrelor la rinichi. Continutul mare de magneziu din pulpa fructului este responsabil de acest fapt.

Related posts