Originara din Bazinul Marii Mediterane, gulia este des intalnita in cuturile intense sau serele din Romania.

Descriere

Gulia, numita stiintific Brassica oleracea, este o leguma cu aroma dulce, delicata, cu frunze mari, dintate si tulpina groasa, sfenoidala, comestibila. Desi este confundata ca fiind radacina, gulia creste la suprafata solului.

Beneficii si proprietati

Gulia este o leguma bogata in vitamine din complexul B: vitamina B6, B1 si B5. Acest complex este esential pentru buna functionare a sistemului nervos si circulator. In compozitia sa mai regasim si minerale precum cupru, calciu, potasiu, mangan, fier si fosfor.

Datorita continutului scazut in calorii, gulia este ideala in dietele de mentinere a greutatii ori in curele de slabire.

Utilizari culinare

Gulia se consuma ca atare, in stare cruda ori fiarta sau coapta. Frunzele de gulie, proaspete, se pot adauga in salate.
In ciorbe gulia aduce o aroma speciala, iar murata este o delicatesa.
Sucul proaspat de gulie revitalizeaza organismul, insa trebuie amestecat cu un alt tip de suc, cum ar fi cel de morcov sau mere.

Related posts