Prima zi de primavara. Au inflorit ghioceii. Florile delicate ce rasar de sub plapuma de zapada sunt primii vestitori ai primaverii. De-a lungul secolelor, in jurul acestor flori gingase s-au cusut numeroare legende.

Iata cateva curiozitati despre ghiocei!

In lume exista peste 100 de specii si varietati de ghiocei. Toti au culoarea alba, aspectul fiind cel care face diferenta. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este o varietate de ghiocel care are petalele usor rasucite inspre exterior. Soiul Galanthus nivalis Virescens il recunoastem dupa petalele decorate delicat cu dungi verzi.

In Romania avem o rezervatie unica in lume dedicata ghioceilor dobrogeni. Aceasta rezervatie protejeaza ghioceii din soiul Galathus plicatus care cresc in nordul Dobrogei. Aceasta varietate este protejata la nivel national, dar si european.

In simbolistica, ghiocelul inseamna speranta si inocenta, gingasie si alinare. De asemenea, ghiocelul inseamna si un simbol al prieteniei adevarate.

Istoria ghiocelului dateaza de cateva milenii. Dovada este celebrul poem al lui Homer, din Odiseea, in care Mercur ii ofera lui Ulise o iarba numita Moly (Galanthus nivalis). Aceasta iarba l-a aparat pe Ulise de otrava vrajitoarei Circe.

Chiar daca in unele culturi aceasta floare este un simbol al binelui, in Marea Britanie este considerat floarea mortii. Conform unei legende locale, o tanara si-a gasit iubitul mort si a asezat peste rana acestuia un ghiocel. Se spune ca floarea l-a transformat pe tanarul mort intr-un palc de ghiocei.

Ghioceii sunt plante otravitoare. Bulbii acestor flori sunt extrem de toxici. Acesta este si motivul pentru care nu sunt atacati de daunatori.

Din florile de ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient somnifer. Aceasta substanta mai este produsa de narcise si crinul paianjen rosu. Extractul se foloseste in tratarea bolii Alzheimer.

Cum poti planta bulbii de ghiocei?

Aceste flori iubesc umbra, asa ca alege un sol umed, bine drenat si ferit de lumina directa. Ghioceii infloresc la inceputul anului si se planteaza in grupuri de cate 10 pana la 25 bulbi.

Momentul potrivit plantarii este toamna devreme. Amesteca solul cu ingrasamant uscat si ingrasamant granulat, pana la omogenizare. Bulbii se planteaza cu baza plata in sol.

Related posts