Gutuia, cultivata pe pamant romanesc in urma cu mai multe secole, adusa din stepele aride ale Asiei, este fructul simbol al toamnei. Arbore mic, gutuiul este cultivat in gradini in compania placuta a parului.

Gutuiul este originar din Orientul Apropiat, de pe malurile Caspicei. A fost cultivat in urma cu 6000 de ani in urma de catre babilonieni. In Grecia, fructul era adorat de zeita Venus, iar tinerii casatoriti trebuiau sa il striveasca intre dinti inainte de a pasi impreuna in camera nuptiala.

Gutuia are forma aprovimativ rotunda sau ovoidala. In functie de tara in care este cultivata, gutuia se gaseste in mai multe varietati. Pulpa gutuii este tare, iar gustul iti strepezeste dintii. Dupa procesul de fierbere, gutuia devine moale si extrem de gustoasa.

Cum se consuma gutuile?

Gutuile se pot consuma fierte, oparite, la cuptor presarate cu zahar si lichior. Gutuile se folosesc si la prepararea conservelor, a dulciurilor, a marmeladelor, dulceturilor, sucurilor, lichiorurilor sau adaugate in mancaruri de baza.

Frunzele de gutui se asociaza cu frunzele de afin, zmeura, catina si fructe de maces pentru a obtine un ceai vitaminizant si energizant.

Ce valori nutritionale are o gutuie?

Datorita continutului bogat de peptine si tanin si peptine, gutuia actioneaza bland asupra mucoaselor aparatului digestiv. O gutuie contine:
– 70 – 85 % apa
– cantitati moderate de acid tantric, acid citric si acid malic
– fibre alimentare
– peptina
– vitamine : C, A, B1 si B2
– saruri minerale : fosfor si potasiu
– tanini, cu proprietati aromatice
– saruri minerale : fier, magneziu, potasiu, calciu, cupru

Fructele de gutui stimuleaza arderea grasimilor multumita continutului bogat de fibre alimentare. De asemenea, in curele de slabire se poate folosi cu succes si sucul proaspat de gutui.

Consumate cu regularitate toamna, si nu numai, gutuile contribuie la intarirea sistemului imunitar si il pregateste pentru sezonul rece. O cura cu gutui va stimula apetitul de mancare, prevenind astfel anemia.

Fara indoiala, borcanele cu gem, dulceata sau peltea de gutui ocupa un loc de cinste in camara gospodinelor.

Related posts