Passiflora edulis este originara din Brazilia, Paraguay si nordul Argentinei, se cultiva in zonele tropicale si subtropicale, insa se dezvolta si in zonele temperate.

In intreaga lume exista peste 300 de specii, insa, dintre acestea, doar 20 sunt si comestibile.

Numele de fructul-pasiunii provine din indiana: „marau-ya” ceea ce inseamna „fructe consumate dintr-o singura inghititura”.

Descriere

Fructul-pasiunii se distinge dupa forma rotunda sau lunguiata si coaja groasa. De altfel, coaja este cea care ne indica daca acesta este bun de consumat: coaja neteda arata ca fructul nu este copt suficient; coaja ajunsa in starea de stafidire indica faptul ca fructul nu este tocmai bun de savurat.

Culoarea fructului variaza in functie de soi: in starea initiala fructul este verde, apoi aceasta se schimba in purpuriu, cafeniu ori galben.

De obicei, semintele din interiorul fructului sunt cele care se consuma oferind preparatelor un gust deosebit, exotic, insa si membrana ce le separa dar si coaja, aceasta din urma neavand un gust tocmai usor de tolerat.

Fructul-pasiunii pe harta gastronomica a lumii

In Brazilia, termenul utilizat pentru cele doua specii existente aici de fructul-pasiunii este maracuja. Mousse-ul preparat din acest fruct este un desert des intalnit, iar pulpa se foloseste la decorarea prajiturilor.

In Hawaii, fructul-pasiunii este cunoscut ca liliko’i si se foloseste des in prepararea deserturilor precum malasadas (un tip de gogosi), cheesecake si mochi (o prajitura din orez).

In Indonezia, denumit markisa, se regasesc doua specii de fructul-pasiunii: unul cu pulpa alba si altul cu pulpa galbena. Primul soi se consuma frecvent ca atare, in timp ce al doilea soi se foloseste in obtinerea unui suc care, fiert cu zahar, este transformat intr-un sirop cu o consistenta mai groasa.

In Puerto Rico, fructul-pasiunii este denumit parcha, si se foloseste in fabricarea sucurilor, inghetatei si a diferitelor produse de patiserie.

In Africa de Sud, localnicii l-au denumit granadilla si il folosesc ca topping pentru tarte si prajituri, sau la aromatizarea bauturilor.

In Columbia, numit si maracuya, fructul-pasiunii este un ingredient special in cofetarii.

Beneficii

Fructul-pasiunii are numeroase beneficii, dar printre cele mai importante este cel de bun calmant. Consumul acestui fruct combate insomnia si tulburarile nervoase, ajutand la destinderea corpului in momentele de anxietate. Fructul-pasiunii este o importanta sursa de vitamina C, vitamina A si fier.

Related posts