Mici, colorate, dulci sau acrisoare, fructele de padure aduc un plus de beneficii organismului uman. Pentru a te putea bucura de un cocktail de vitamine pe tot parcursul anului, poti pastra fructele de padure si in congelator.

Iata lista celor mai cunoscute fructe de padure de la noi si de ce ar trebui sa le consumam mai des.

Afinele sunt fructele de padure cu cea mai mare concentratie de antioxidanti. Despre aceste fructe se stie faptul ca imbunatatesc vederea. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pilotilor li se dadea gem de afine. Asta pentru a le imbunatati vederea pe timp de noapte.

Fructele de goji sunt asociate, in medicina traditionala, cu vitalitatea, longevitatea si rezistenta fizica. Originare din Tibet si Nepal, dar cu o mare popularitate si in Romania, fructele de goji contin 18 aminoacizi esentiali, 21 de minerale si un complex de vitamine B (B1, B2, B6) si vitamina E.

Despre zmeura se stie inca de acum doua milenii ca trateaza greturile matinale si durerile de stomac. Uleiul din seminte de zmeura este un important factor natural de protectie solara. Fructele sunt bogate in vitamina C, consolideaza sistemul imunitar si imbunatatesc vederea.

Agrisele pot fi de culoare verde-deschis, roz sau rosu atunci cand sunt coapte. Se recunosc dupa pielea usor translucida, plina de vinisoare. Chiar daca au un continut caloric mai mare decat celelalte fructe de padure (54 calorii/100 grame), asta nu inseamna ca ingrasa. Agrisele sunt o sursa extraordinara de vitamina C, calciu si acid folic.

 

Alte fructe:

Catina este un arbust ramificat si spinos care creste in Romania incepand din nisipurile si pietrisurile litorale si pana in zonele muntoase. Fructele de catina se folosesc in industria alimentara cat si in cea farmaceutica. Aceste fructe contin de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele.

Macesele sunt un izvor extraordinar de vitamina C ceea ce le recomanda ca fiind medicament revigorant, actionand impotriva oboselii intense. Macesele sunt un adevarat aliat in consolidarea imunitatii.

Murele au efecte antioxidante puternice. Aceste fructe sunt remediu naturist impotriva colesterolului.

Fragii sunt recomandati in curele de detoxifiere a organismului si in tonifierea sistemului nervos.

Paducelul are actiuni calmante, sedative si ajuta la scaderea tensiunii.

Merisoarele sunt benefice in prevenirea infectiilor urinare.

Related posts