In intreaga lume exista zeci de soiuri de fructe exotice si ciudate de care am auzit prea putine. Multe dintre acestea incep sa-si croiasca drum si sa-si faca loc pe rafturile magazinelor romanesti, si apoi in frigiderele romanilor.

Noi am incercat sa intocmim o lista a celor mai exotice, dar ciudate, fructe pe care le regasesti si in hypermarket-uri, in functie de sezonul acestora de coacere:

Fructe exotice

Jackfruit este un fruct national din Bangladesh. Acesta a fost cultivat in India in urma cu 6.000 de ani. Carnea acestui fruct este untoasa si bogata in fibre.

Aguaje este un fruct ce se consuma des in jungla Amazoniana, insa prinde tot mai multa popularitate in intreaga lume. Fructul aguaje este bogat in vitaminele A si C, iar pulpa sa trateaza arsurile. Dupa procesul de fermentatie, din aceste fructe se obtine un vin exotic delicios.

Miraclefruit este originar din Africa de Vest si atunci cand sunt ingerate modifica gustul alimentelor acre in gust dulce. Efectul se obtine datorita miraculinului, un substituent pentru zahar.

Jabuticaba este un pom foarte popular in America de Sud. Ce este ciudat la acest pom este faptul ca fructele cresc direct pe trunchi. Acestea se aseamana cu boabele de struguri, motiv pentru care se si folosesc in productia de vin. Nu degeaba cele mai populare si apreciate lichioruri si vinuri sunt cele facute din fructele de Jabuticaba.

Physalis, cunoscut la noi sub denumire de „lampion chinezesc” ori „floarea lampion”, originar din America de Sud, este un fruct asemanator cireselor, acoperit cu un invelis de culoare portocaliu aprins. Acest fruct are o aciditate revigoranta si gust acrisor. Datorita asemanarii cu rosia, fructul se foloseste in mult preparate, ca de exemplu paste cu sos Physalis.

Alte fructe exotice si ciudate:

Rambutan-ul vine tocmai din Malaezia si este asemanator cu litchi. Are un aspect ciudat, insa cu un interior moale si dulce, iar gustul te trimite cu gandul la struguri. Acest fruct de foloseste des in prepararea salatelor exotice ori in cocktailuri.

Durian, denumit si fructul regilor sau „cel mai urat mirositor aliment din lume”, creste in copacii cu acelasi nume peste tot in Asia de Sud. Denumirea acestui fruct vine de la expresia „duri malay”, care inseamna spin, asta si datorit aspectului rotund, acoperit cu spini.

Castravetele african cu coarne cunoscut si sub denumirile de pepenele cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano ori kiwano, este o specie anuala apartinand familiei castravetilor si a pepenelui. Gustul acestui fruct se claseaza intre cel de castravete si cel de zucchini, bogat in fibre si vitamina C.

 

Related posts