Inca din cele mai vechi timpuri, feniculul a fost apreciat de catre romani si greci pentru aromele pe care le oferea mancarurilor, dar si pentru proprietatile sale medicinale.

In zilele noastre, feniculul este o vedeta a bucatariei mediteraneene, italienii si grecii venerandu-i parfumul si gustul dulce inconfundabil. De asemenea, feniculul este foarte folosit si in bucataria marocana, pakistaneza si portugheza.

Ce este si cum se consuma feniculul?

Feniculul (Foeniculum vulgare), finocchio in italiana, mai este denumit si anason dulce sau marar dulce. La noi mai este cunoscut ca molura sau fenicel. Este o planta comestibila cu origini mediteraneene.

Acesta planta creste in aproape toate zonele geografice si poate fi consumata in intregime: bulb, tulpina, frunze si seminte.

Feniculul se poate incorpora in orice preparat, are o textura crocanta si un gust usor dulce. Se consuma atat crud cat si gatit.

Frunzele si tulpinile feniculului se pot gati alaturi de bulb realizand astfel o garnitura delicioasa ori o baza pentru supe. Un preparat mai usor de gatit este salata cu fenicul: taiat alaturi de alte legume proaspete se obtine o salata sanatoasa si racoritoare.

Beneficii nutritive

Bulbul de fenicul contine doar 73 de calorii, 2,9 grame proteine, 17 grame carbohidrati si 7 grame fibre alimentare. Furnizeaza organismului 27% din necesarul zilnic de potasiu, 5% din sodiu, 6% din vitamina A, 11% calciu, 46% vitamina C, 9% fier, 5% vitamina B6 si 10% din necesarul zilnic de magneziu.

Sfat : Atunci cand cumparati fenicul proaspat trebuie sa fie fraged, de un alb stralucitor si fara pete maronii sau galbene, sa fie tare la pipait si sa miroase a anason.

Cum sa gatesti feniculul?

Bulbul de fenicul are o textura crocanta, iar gustul aminteste de lemnul dulce. Gatit, feniculul ofera o dulceata aparte felurilor de mancare.

Cu un gust puternic si intepator, feniculului ii sade bine langa ingrediente grase. Adauga-l intr-o salata alaturi de avocado si rosii, cu o vinegreta cu lamaie.

Dulceata fenicului este tot mai pregnanta pe masura ce este gatit. Incearca feniculul intr-un sos de smantana, cu usturoi si ceapa verde si adauga amestecul peste cartofii copti la cuptor.

Incearca sa tai bulbul de fenicul foaie cu foaie. Bazele crocante le poti folosi la prepararea unor aperitive. Pune ca topping prosciutto sau somon afumat, putin piper si crema de branza.

Amesteca feniculul tocat marunt cu putin suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper pentru o vinegreta simpla sau pentru reteta de pui marinat.

Speram ca ti-am trezit curiozitatea si apetitul !

Related posts