Vedeta in fiecare anotimp de toamna tarzie, dovleacul face parte dintr-o familie mare, Cucurbitaceae, alaturi de castravete si pepene. Un adevarat rasfat pentru papilele gustative, dar si remediu naturist, dovleacul este recomandat pentru sanatatea si echilibrul organismului uman.

Descriere

Dovleacul, bostanul sau cucurbata, denumit stiintific Cucurbita maxima, se cultiva anual pentru fruct, flori, dar si seminte. Frunzele de dovleac sunt in forma de inima, mari si cu nervuri proeminente. Florile de dovleac sunt de culoare galbena si carnoase. Pulpa dovleacului este galben-portocalie, densa si dulce.

In interior, dovleacul contine seminte ovale si netede, de aproape 3 cm lungime si,care, la randul lor au miez alb si comestibil.

Marimea unui dovleac variaza intre 25-40 cm in diametru, dar exista si cazuri exceptionale. Soiurile de vara au fructul de culoare deschisa si seminte moi, in timp ce soiurile de iarna sunt mai seci si mai dulci. Acest soi din urma se foloseste in special in produsele de cofetarie. Durata de conservare a acestei varietati este mai lunga.

Provenienta

Dovleacul este originar din America de Sud. Acolo creste in forma salbatica. In Europa a ajuns la sfarsitul secolului al XVI-lea. Astazi, dovleacul se cultiva pe suprafete imense in regiunile temperate de pe tot mapamondul.

In traditia americana, dovleacul este un simpol important si puternic imprimat in cultura americanilor. Dovleacul este personajul principal in jurul caruia se invarte sarbatoarea de Halloween.

Calitati

Pulpa de dovleac este o sursa importanta de provitamina A, vitaminele C si E, si saruri minerale.

Uleiul din seminte de dovleac se foloseste la reglarea activitatii nervoase si hormonale.

Romanii consuma semintele de dovleac des, prajite. In stare cruda, semintele de bostan inlocuiesc cu succes medicamente pentru tratarea afectiunilor intestinale.

Related posts