Anghinarea este o planta ierboasa cu origini mediteraneene, in Romania cultivandu-se, in special, in zona de sud. In primul an, anghinarea dezvolta frunze late de 30 cm si lungi de 1 m, cu margini crestate, albicioase si cu peri desi.

Planta este sensibila la temperaturile scazute, iarna cultivatorii acoperind-o cu frunze sau paie. In al doilea an, printre tulpinile inalte se ivesc si florile mari, de culoare violacee.

Anghinarea este o planta intrebuintata atat in scopuri medicinale, cat si ca ingredient in numeroase retete de salate.

Care sunt beneficiile consumului de anghinare?

Anghinarea este utilizata in stimularea secretiei de bila din ficat, iar acest lucru duce la atenuarea simptomelor de arsuri la stomac sau a reactiilor in urma consumului excesiv de alcool. Anghinarea mai este folosita si ca remediu pentru colesterolul marit, sindromul de colon iritabil, problemele renale, anemia, retentia de apa, infectiile vezicii urinare si problemele de la nivelul ficatului.

Anghinarea contine vitaminele A,B si C, mangan, fosfor, fier, lipide, De asemenea, planta este si o sursa bogata de fibre, de inulina – o substanta ce are efecte stimulatoare asupra sistemului imunitar si care faciliteaza tranzitul intestinal.

Anghinarea are un gust amar, in lunile de vara acestea fiind extrem de amare, de aici si recomandarile in problemele de colecist si ficat.

Curiozitati

In Spania si Italia se foloseste cu mare succes, in gastronomie, bulbul florii de anghinare. In regiunea Siciliei exista chiar si o sarbatoare inchinata acestei plante, zi in care se mananca doar preparate pe baza de anghinare.

In regiunea Navarra, din Spania, perioada de recoltare a bulbului de anghinare, dar si a altor verdeturi din acelasi anotimp, constituie o adevarata sarbatoare, iar toate felurile de mancare pregatite atat in case cat si in restaurante se fac cu aceste plante, anghinarea fiind vedeta.

Retete simpla cu anghinare

Anghinare pe gratar cu sos de iaurt

Alege cateva anghinare tinere, cu bulb mic, pe care sa le speli, le tai in jumatate si le asezi pe gratarul incalzit. Cand acestea capata dungile frumoase maronii sunt gata de servit. Din cateva linguri de iaurt cremos, amestecate cu zeama de lime si putin usturoi obtii un sos delicios, perfect pentru a acompania anghinarea facuta pe gratar.

Pasta de anghinare (conserva) cu masline

Ai nevoie de: 2 catei de usturoi pisati, o cana de masline verzi fara samburi, o lingura de capere spalate, 400 grame de inimi de anghinare, ulei de masline.
Preparare: toate ingredientele se pun intr-un blender si se proceseaza pana se obtine consistenta dorita: mai fina sau mai grosiera. Se serveste pe bruschete din bagheta integrala.

Related posts