Pe timpul verii rosia este cea mai consumata leguma. Apreciata pentru licopenul continut, rosia are un compus minune cu puteri miraculoase. In prezent, rosia este nelipsita din bucataria intregii lumi.

Ce nu stiai este ca, in urma cu cateva sute de ani, rosia era considerata otravitoare. Iata o lista cu alte curiozitati despre rosii.

Rosia este un fruct. Desi toata lumea o cunoaste ca si leguma, din punct de vedere botanic aceasta este un fruct. In anul 1893, Curtea Suprema din SUA, a probat un act care mentiona rosiile sub incidenta taxelor pentru legume, asa cum erau stiute in limbajul popular.

Prin secolul al XVIII-lea multi europeni se temeau sa manance rosii deoarece mai multi aristocrati se imbolnavisera dupa ce le mancasera. Rosiile era cunoscute pe vremea aceea sub denumirea de „mere otravitoare”. S-a dovedit apoi ca de vina erau vasele din care mancau, confectionate din cositor si plumb. Materialul din care erau facute intra in contact cu aciditatea rosiilor si le transformau in legume periculoase pentru organism.

Cel mai mare producator de rosii din lume este China, dupa care se claseaza SUA. De exemplu, in anul 2008 intreaga productie de rosii la nivelul intregii lumi a ajuns la 125 de milioane de tone.

Rosiile nu trebuie depozitate in frigider, deoarece aerul rece le stopeaza procesul de coacere, cel care ofera un gust bun legumei. Pe langa acest fapt, aerul rece contribuie la alterarea texturii, rupand membranele din interiorul rosiilor. Se recomanda sa se pastreze la temperatura camerei, ferite de lumina directa.

Originea rosiei se plaseaza in America de Sud, unde era cultivata de catre azteci si incasi. Primul soi de rosii nu era rosu, ci galben. Soiul a ajuns in Europa transportat de colonisti, iar italienii le-au denumit „mere de aur”, de unde si numele care este inca pastrat in Italia: pomodoro.

La nivel mondial exista in jur de 10.000 de varietati de rosii.

In 1986, in Oklahoma, SUA, a crescut cea mai mare rosie din lume. Cu o greutate de 3,5 kg aceasta a fost folosita in pregatirea sandwich-urilor pentru 21 de persoane.

Pentru a se observa efectele gravitatiei zero asupra germinarii au fost trimise in spatiu, pe Statia Spatiala Internationala, seminte de rosii. Aduse inapoi acestea au fost plantate de Pamant. China se lauda ca din astfel de seminte, ajunse prin spatiu, au reusit sa obtina rosii gigantice.

Coditele si frunzele rosiilor sunt considerate a fi otravitoare. Acestea contin atropina, o substanta chimica stiuta sub denumirea de glicoalcaloid care poate provoca dureri stomacale, dar si stari de nervozitate. Si rosiile verzi, necoapte, ar putea contine o cantitate mica din aceasta substanta.

 

In unele tari rosiile au numeroase festivaluri dedicate. Cel mai cunoscut festival este La Tomatina, organizat in Valencia, Spania. Se organizeaza anual, in ultima zi de miercuri a lunii August, atragand mii de turisti. Punctul culminant al festivalului este bataia cu rosii coapte aruncate intre participanti. Se estimeaza ca in momentul bataii s-ar arunca peste 150.000 de rosii.

Related posts