Incepe sezonul legumelor proaspete. Pe tarabele din piete sau in magazine oferta este una foarte bogata, de aceea uneori avem tendinta de a cumpara cantitati cat mai mari. De cele mai multe ori nu ne gandim inainte la cum urmeaza sa le consumam.

Noi iti venim in ajutor cu cateva sfaturi pentru atunci cand trebuie sa le alegi sau cand le depozitezi, pentru a beneficia de calitatilor lor mai mult timp.

Nu cumpara niciodata mai mult decat intentionezi sa folosesti. Se recomanda ca mersul la cumparaturi sa fie facut dupa ce ai servit masa, pentru ca altfel vei fi tentat sa cumperi peste lista deja facuta. Seteaza-ti in minte meniul pe urmatoarele zile si cumpara ce si cat ai nevoie. Se poate intampla ca in unele zile sa nu poti reusi sa gatesti ce ti-ai propus, asa ca legumele abandonate prin frigider se vor strica. Cumpara doar cat ai nevoie!

Nu cumpara doar legumele care arata perfect in laditele expuse. Morcovii crescuti neuniformi, rosiile usor lovite sau ridichiile putin patate merita si ele o sansa. Daca toti am alege legumele si fructele perfecte, cele mai putin aratoase se vor strica si vor fi aruncate, astfel incurajand risipa. Si ingredientele imperfecte din punct de vedere estetic pot fi gustoase si adaugate in mancaruri.

Depoziteaza in frigider doar o parte dintre legume si fructe. Nu toate ingredientele rezista in conditii reci, la frigider. Rosiile si cartofii isi pastreaza calitatile si textura mai bine la temperatura camerei. In aceeasi categorie intra si ceapa uscata si usturoiul, acestea iubind locurile intunecoase.

Foloseste inteligent sertarul dedicat legumelor si fructelor. De cele mai multe ori, acet sertar are functia de a controla umiditatea. In aceste conditii, in sertarul inchis etans pentru o umiditate mare poti depozita broccoli, morcovii, varza, ardeii, fasolea verde sau bananele. In cazul unei umiditati scazute, poti depozita in sertar fructele: mere, kiwi, avocado, mango, pere, etc.

Nu te grabi sa arunci frunzele si cojile. Unii bucatari ne recomanda sa folosim cojile si frunzele legumelor in supe sau sosuri. Documenteaza-te mai bine inainte pentru a sti mai exact care dintre ele reuseste sa intensifice gustul preparatelor.

Related posts