Daca te numeri printre gospodinele care prefera sa isi pregateasca singura pasta de tomate, noi iti dezvaluim o reteta foarte usor de preparat.

Folosita des in tocanite si in sosuri, pasta de tomate sau pasta de rosii preparata acasa este cu mult mai gustoasa si mai aromata decat cea gasita pe rafturile magazinelor. Efortul depus acasa in pregatirea pastei de tomate va fi rasplatit de gustul infinit mai bun al mancarurilor gatite cu aceasta varianta.

Pasta de tomate sau pasta de rosii este baza in prepararea sosurilor, a supelor, a tocanitelor, si de ce nu adaugata pe blatul de pizza, in omlete sau chiar pe feliile prajite de bagheta.

Printre borcanele de zarzavat depozitate in camara pentru iarna nu ar trebui sa lipseasca pasta de tomate.

Cum pregatesti pasta de tomate acasa?

Ai nevoie de :
4.5kg rosii (coapte si cu mai multa pulpa)
2 linguri ulei de masline
2 linguri sare de mare
o jumatate de lingurita acid citric

Mod de preparare :

Se incinge cuptorul la 180C. Rosiile se spala si se taie in sferturi. Apoi se amesteca cu uleiul de masline si se pun intr-o oala mare la foc mic pe aragaz. Se gatesc pana cand rosiile se inmoaie, iar pielita incepe sa se desprinda usor de pe pulpa.

Urmatorul pas consta in pasarea rosiilor in robotul de bucatarie. Dupa acest proces, se strecoara totul printr-o sita deasa. Acest lucru va duce la separarea semintelor si a cojilor de pulpa. Pasta astfel obtinuta se condimenteaza cu sare si acid citric. Se amesteca totul foarte bine.

Amestecul se imparte in doua tavi de copt mari si se intinde intinde uniform pe toata suprafata acestora. Tavile se introduc in cuptorul incins si se lasa pana cand pulpa capata o consistenta mai groasa.

Este necesara verificarea tavilor la fiecare 30 de minute. De asemenea, se recomanda sa se amestece in pulpa intinsa si sa se schimbe locurile tavile in cuptor. Astfel, pulpa se va reduce uniform in acelasi timp. Cand pasta va mai pierde din volum, se poate muta tot continutul intr-o singura tava.

Pasta de tomate este gata in momentul in care amestecul devine lucios si devine caramiziu-inchis la culoare. Acest lucru se va intampla dupa ce vor trece aproape 4 ore. Atentie! Timpul de pregatire depinde si de cat de suculente erau rosiile.

Pasta de tomate se toarna in borcane cu capac. Acestea se fierb timp de 15 minute in apa clocotita, la foc mic, pentru sterilizare.

Acest pas nu este obligatoriu. Pasta de tomate se poate comgela sau se poate pastra la frigider, adaugand o pelicula de ulei de masline la suprafata pentru conservare. Pasta de tomate se poate folosi astfel pana la 4 saptamani.

Related posts