Daca vom tine cont de cateva reguli de conservare si depozitare, legumele si fructele isi vor mentine prospetimea un timp mai indelungat.

Stiai ca legumele si fructele nu trebuie sa stea impreuna, nici pe rafturile din camara, dar nici in frigider. Multe fructe produc etilena, un gaz ce grabeste coacerea si care duce la alterarea legumelor. Legumele trebuie sa respire,astfel ca, o solutie eficienta ar fi depozitarea intr-o plasa, sau in pungi de plastic, gaurite astfel incat sa permita aerului sa circule.

O alta recomandare este aceea de a spala legumele si fructele doar atunci cand urmeaza sa fie consumate. Daca sunt depozitate atunci cand au urme de umiditate se va crea un mediu umed propice bacteriilor care se inmultesc rapid, iar rezultatul va fi alterarea lor.

Usturoiul, de exemplu, este un produs sensibil ce trebuie pastrat la temperatura camerei, intr-un recipient deschis, ce permite aerului sa circule. In aceleasi conditii poate fi pastrata si ceapa, insa niciodata langa cartofi.

Cartofii se depoziteaza in pungi de hartie, departe de ceapa care le-ar provoca incoltirea timpurie din cauza gazului etilen. Nici in frigider nu este recomandat a fi pastrati, deoarece aerul rece va transforma amidonul mai repede in zahar, afectand gustul si textura cartofului.

In frigider putem depozita foarte bine morcovii, carora le taiem mai intai capetele verzi.

Castravetii nu rezista la rece, in frigider, mai mult de trei zile. Acestia sunt sensibili la etilen, deci trebuie feriti de fructe, inclusiv de rosii.

Rosiilor le este indicata depozitarea cu coada in jos pentru a nu acumula umezeala. In frigider se pot pastra pentru cateva zile dupa ce procesul de coacere a fost complet.

Bananele le putem cumpara si verzi, in cateva zile se vor coace singure. Pentru a le prelungi prospetimea, este indicat sa fie rupte din ciorchine pentru a reduce efectele gazului etilen. Dupa ce s-au copt, temperatura rece din frigidera le va ajuta sa se mentine proaspete mai mult timp.

Related posts