Chiar daca verdeturile se gasesc pe tot parcursul anului in supermarket-uri, unele gospodine prefera din comoditate sau pentru ca, pur si simplu, culturile din gradina au fost generoase, sa le congeleze.

Noi te ajutam cu o serie de sfaturi utile si cu pasii pe care trebuie urmati pentru a congela in mod corect patrunjel, marar, leustean sau orice alta verdeata preferi.

Nutritionistii recomanda ca procedeul de depozitare a verdeturilor sa fie cel in cutii de plastic si nu in pungute.

1. Foloseste cutii de plastic, cu capac, care se inchid foarte bine. Frunzele de patrunjel, telina, leustean sau de marar se pastreaza pana la 3-4 luni perfect congelate.

2. Verdeata pe care urmeaza sa o congelezi trebuie sa fie proaspata, abia culeasa din gradina. Daca o cumperi, alege-o cu atentie sa nu fie vestejita! Spala frunzele de verdeata bine, sub jetul de apa si, cu ajutorul unor prosoape de hartie, absoarbe toata apa ramasa.

Sfat: nu pune nicioadata verdeata umeda la congelat. Apa ramasa pe frunze va ingheta, iar cristalele de apa vor afecta calitatea verdeturilor.

3. Daca preferi verdeata tocata, taie frunzele in functie de preferinte si indeasa-le in cutie pana se umple de tot. Poti amesteca diferite verdeturi si ai, astfel, un mix ideal de adaugat in supe sau ciorbe.

4. Apeleaza la etichete pentru a inscriptiona ce tip de verdeata ai congelat in fiecare cutie. Eventual poti trece si ziua in care ai depozitat cutia in congelator.

De asemenea, poti pune verdeata si in tavitele pentru cuburi de gheata. Toaca marunt verdeturile preferate, asaza-le in compartimentele pentru cuburi de gheata si toarna apa peste ele sau ulei de masline. In acest fel, verdeturile isi pastreaza gustul, aroma, dar si culoarea proaspata.

In momentul in care ai nevoie, poti scoate foarte usor din tavita exact cata verdeata iti trebuie.

Pentru prajituri, poti depozita la congelator, in cutii mai mici, si frunze de menta, iar pentru bauturi poti congela crengute proaspete de rozmarin.

Sfat pentru gatit

Daca folosesti verdeata congelata in cutii de plastic, scoate cantitatea dorita cu ajutorul unei furculite si adaug-o direct in mancarea fierbinte, la final.

Related posts