Cartofii sunt prezenti in majoritatea felurilor de mancare si aproape la toate mesele romanilor, indiferent de statutul social. Poate de multe ori, majoritatea dintre noi, ne-am pus problema alegerii intre cartofii roz si cei albi pentru ca nu am stiut ca intre aceste sortimente exista diferente majore.

In functie de felul in care urmeaza sa fie gatiti, cartofii se aleg nu numai dupa aspect, intre cei albi si roz existand diferente chiar si de gust.

Asa ca, haideti sa vedem cum alegem cartofii astfel incat preparatele sa aiba un gust mai bun.

Diferente intre cartofii albi si cartofii roz

La prima mana, diferenta se observa doar prin culoare si forma.
Cartofii roz sunt rotunzi, de marime mica si mijlocie, acoperiti cu o pielita neteda si subtire de culoare roz.
Cartofii albi variaza ca si dimensiuni de la mic la mare, au forma rotunda la exterior, alungiti, de culoare alba sau bronz.

Textura cartofilor roz este una ceroasa, dar cremoasa, in timp ce, cartofii albi, au textura mai densa, usoara, si cremoasa in egala masura.

Care cartofi sunt buni de prajit si care sunt buni pentru fiert?

Metoda de gatire este cea care face deosebirea intre cartofii albi si cei roz. Chiar daca ambele tipuri de cartofi au arome usoare, gust dulceag si cremozitate, textura ii face sa fie ideal pentru diferite utilizari.

Textura ferma a cartofilor roz ii face ideali pentru salate, supe sau garnituri.

Cartofii albi sunt cei care isi pastreaza forma atunci cand sunt gatiti, astfel ca, sunt ideali pentru prajire sau frigere.

Ambele sortimente de cartofi pot fi zdrobiti, insa doar din cartofii albi se poate obtine un piure catifelat. Cartofii roz nu pot realiza acest lucru din cauza calitatilor ceroase.

Related posts