Cruda sau gatita la aburi, conopida raman vedeta intre legumele bune pe care sa le consumi, indiferent de sezon. Continutul bogat in vitamine o face perfecta pentru sezonul rece.

Multi o ocolesc crezand ca, in afara de conopida pane si muraturi, nu prea poti gati mare lucru cu ea in bucatarie. Conopida este o versatila si poate fi un ingredient special in diverse sufleuri, supe sau salate.

Pe langa faptul ca ofera un gust aparte, dulce, mancarurilor, conopida reprezinta o sursa importanta de minerale si vitamine. Trei buchetele de conopida asigura 67% din necesarul zilnic de vitamina C, responsabila cu lupta impotriva infectiilor si intarirea sistemului imunitar.

De asemenea, prin continutul bogat de fibre, conopida ajuta la imbunatatirea digestiei. Acidul folic regasit in conopida ajuta in combaterea anemiei, dar si la regenerarea tesuturilor. Unde mai pui ca, aceasta leguma nu contine mult colesterol sau grasimi.

Cum alegi cea mai buna conopida?

Alege cu atentie conopida pentru a beneficia de toti nutrientii de care ai nevoie. Conopida proaspata nu are ofilite frunzele, nu este patata pe inflorescente, iar tulpina nu este uscata.

Cum depozitezi conopida?

In cazul in care nu o folosesti pe toata, o poti depozita in frigider intr-o punga de hartie ori in folie alimentara, carora ar fi bine sa le faci cateva gauri pentru a lasa aerul sa circule. Important este sa o asezi cu cotorul tulpinii in jos pentru a nu se forma condens, lucru ce deterioreaza inflorescenta. In felul acesta, conopida poate rezista pana la o saptamana.

Florile de conopida fierte 1 minut in apa clocotita si apoi puse la congelator pot rezista pana la 1 an.

Cum se gateste conopida?

Un lucru important despre prepararea conopidei este acela de a nu o supune unui proces termic indelungat. Cateva minute sunt suficiente pentru a se inmuia putin. Textura crocanta te asigura ca toti nutrientii nu s-au pierdut in timpul prepararii. Pentru a-si pastra culoarea alba dupa procesul termic este indicat sa adaugi o lingura de zeama de lamaie in apa in care va fierbe.

Conopida in cuptorul cu microunde

Aceasta metoda este cea mai simpla dintre toate. Asaza buchetelele intr-un vas cu apa si porneste cuptorul pentru 5-7 minute, in functie de optiunile acestuia.

Conopida gatita la aburi

Metoda aceasta este cea mai indicata, intrucat isi va pastra atat textura crocanta, aroma inconfundabila, dar si vitaminele si mineralele de care vrem sa beneficiem. In maximum 7 minute conopida va deveni o garnitura ideala.

Conopida prajita

Daca preferi aceasta metoda, rupe buchetelele de conipida, pune-le intr-o tigaie cu ulei de masline incins si prajeste-le pentru 3-5 minute.

Conopida este o leguma pe care ori o adori, ori o urasti. Persoanele care o adora o mananca oricand, oricum: cruda, budinca, supa, fiarta, prajita, pane sau murata.

Related posts