Romanii, indiferent de varsta ori statut social, asociaza ciresele cu momentele din copilarie, cu sentimentul de libertate si fericire. Ciresele, aceste sfere carnoase si zemoase, combinate cu alte ingrediente reusesc sa innobileze orice desert.

Descriere

Ciresul este un pom fructifer ce apartine familiei Rosaceae. Arborele ajunge la inaltimi de pana la 8 metri, cu o coroana circulara, frunze ovale, zimtate si flori albe.

Culoarea fructelor difera de la rosu spre galben si chiar pana la negru, cu forma sferica, de diametru pana la 25 mm.

Provenienta

Prima aparitie a ciresilor salbatici a fost pe teritoriul Azerbaidjanului. Iranul era recunoscut in trecut, intre anii 300 si 600, pentru livezile pline de ciresi, rodii, curmali, pruni, meri si peri cu ai caror fructe faceau schimb pentru alte alimente.

In Japonia, ciresul se bucura de o popularitate mare si este cultivat atat pentru fructe, dar si pentru flori. Festivaluri si petreceri sunt organizate pe intreg teritoriul tari pentru aceste flori.

Ciresii se impart in doua mari categorii: cei dulci, cu soiurile de culoare rosie sau galbena, si cealalta categorie, visinele si ciresele amare.

Productie

Turcia ocupa locul intai la acest capitol, producand aproape o treime din cele doua milioane de kilograme de cirese produse anual. Romania ocupa locul opt la nivel mondial in ce priveste productia.

Ciresele se coc incepand cu sfarsitul lunii mai si se gasesc in piete sau magazine pana la sfarsitul lunii iulie.

Beneficiile consumului de cirese

Aceste fructe constituie o sursa naturala de melatonina, un hormon care ajuta la reglarea somnului. Specialistii recomanda consumul de cirese cu o ora inainte de ora de culcare.

Melatonina, polifenolii si antocianinele din cirese au efecte benefice asupra activitatii creierului, si anume previn aparitia dementei.

Pentru un aport natural de vitamine, A si C, dar mai ales pentru o portie de fibre sanatoase, contati pe aceste mici fructe. In plus, prin efectele antibacteriene, ciresele ajuta la neutralizarea formarii cariilor dentare.

Ciresele ajuta recuperarea post-antrenament a atletilor. Efectul de calmare a durerii aparute la muschi a fost demonstrat in cazul alergatului pe distante lungi.

In bucatarie

Ciresele, de cele mai multe ori, se consuma ca atare, insa cofetarii si gelatierii au inventat de-a lungul timpului combinatii si tehnici prin care sa ofere savoare preparatelor.

Francezii folosesc ciresele in preparate traditionale precum Griottes, bomboane de ciocolata in interiorul carora gasim cirese.
Germanii adauga ciresele, atat proaspete cat si conservate, in desertul lor traditional: tort Padurea Neagra.
In intreaga lume se regasesc sute de retete in care sunt adaugate ciresele, fie ca vorbim de inghetate, tarte, placinte, creme sau chiar sosuri alaturi de carne.

Gospodinele pregatesc ciresele si sub forma de compoturi sau dulceturi.

Related posts