Chives sunt unele dintre cele mai apreciate verdeturi, asemanatoare la gust si aspect cu ceapa, insa folosite foarte rar la adevarata lor valoare.

Chives seamana cu niste fire mai lungi si mai groase de iarba, insa aduc mult mai mult ca aspect cu ceapa verde. Se deosebesc de aceasta prin tulpinilie mai subtiri, iar gustul si aroma fiind mai apropiate de praz.

In mod surprinzator, chives (Allium schoenoprasum) nu face parte din familia cepelor si a usturoiului, ci din cea a liliacului. Planta este integral comestibila, incepand cu bulbul si terminand cu florile.

Chives in bucatariile din toata lumea

Planta este foarte des inclusa in retetele de primavara si a fost adoptata de catre bucatariile europene pentru gustul proaspat pe care il ofera mancarurilor. Datorita gustul rafinat, mai putin intepator decat cel al cepei clasice, chives isi gaseste locul incepand de la sosurile pentru peste si pana la supe sau ciorbe.

In China, chives se foloseste des in prepararea galustelor cu ou, creveti sau carne de porc.

In Franta, planta este folosita alaturi de alte plante aromatice precum patrunjelul, tarhonul sau hasmatuchi presarate ca si decor deasupra multor feluri de mancare.

Alege sa cumperi chives proaspete pentru ca sunt mai pline de aroma decat varianta uscata. Tulpinilie se pot toca si se pot depozita la congelator pentru utilizari viitoare ori se pot pastra in frigider, invelite in folie alimentara. Pentru a beneficia pe deplin de aroma rafinata, tulpinile de chives se recomanda a fi adaugate spre finalul procesului de gatire.

Ce poti gati cu tulpinile de chives?

Tulpinile de chives se pot adauga in sosuri, creme sarate sau dressinguri. Poti amesteca chives cu iaurt, branza de capra, feta, maioneza, crema de branza sau smantana pentru a obtine un sos in care sa inmoi chipsuri in timp ce vizionezi fimul preferat ori ai musafiri in vizita.

La fel de gustos poti obtine si o pasta din unt in care ai adaugat cateva fire de chives, pe care o poti intinde pe paine prajita sau biscuiti sarati.

De asemenea, poti pregati o vinegreta clasica in care sa adaugi cateva fire tocate de chives, alaturi de tarhon si rozmarin pentru arome provensale. Tulpinile de chives se potrivesc si in deressing-urile cremoase cu branza cheddar, feta sau branza cu mucegai. Un sos cu mustar Dijon, smantana si cateva fire de chives se potriveste de minune langa o carne de pui sau de vita.

Salate si supe

Tulpinile delicate de chivesc ofera o aroma deosebita de ceapa in supele crema de legume si face combinatie fericita alaturi de rosii, cartofi, ciuperci si morcovi. De asemenea, poti adauga chives in supele de pui, cele de fasole sau minestrone.

In salatele de rosii, de oua, de cartofi sau de ton poti adauga fire de chives proaspat tocate pentru o aroma mai subtila de ceapa.

Related posts